ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Захарна фабрика

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Захарна фабрика
1 / 5

Кв. “Захарна фабрика” се намира в северозападните райони на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

На север, изток и юг от него се простират промишлени зони. От югозапад са бул. “Сливница” и Западният парк на столицата. Около старите тухлени блокове, кварталът има много зеленина. Почти всички промишлени предприятия, разположени на север, изток и юг от квартала, вече не работят, по тази причина в този район няма екологични проблеми. 

АРХИТЕКТУРА


Разнообразието в жилищния фонд в квартала е много голямо. Има стари тухлени четириетажни блокове, строени през 40-те години. В миналото са строени предимно 5-6 етажни тухлени кооперации, 4 и 8-етажни панелни блокове, както и високи ЕПК блокове (Едроплощен кофраж). Някои от по-новите тухлени блокове, разположени близо до бул. “Сливница”, преди години са били достроявани и затова апартаментите на крайните входове са разширявани.

Най-старите жилищни блокове в квартала са разположени в централните и югоизточните му части. По-новите сгради се намират по протежение на ул. “Кукуш”, в близост до кръстовището на същата улица с бул. “Сливница” и в северния край на квартала.

ОБРАЗОВАНИЕ, здравеопазване И АДМИНИСТРАЦИЯ

В Захарна фабрика се намират: 110 ОУ Проф. Гаврил Кацаров, 79 СДГ Синчец, 21 ОДЗ Зора. Има и Пощенски клон. Общинският дом за временно настаняване на сираци Св. София, Домът за ветерани на културата и Националният център за социална рехабилитация също са там. Община "Илинден" се намира в бл. 51А Има супермаркет на ул. Кукуш.

В началото на индустриалната зона се намира 7-ма Работническа поликлиника.

ТРАНСПОРТ


Жителите на квартала могат да използват следните транспортни линии:

  •  Тролеи - № 6 и 7;
  •  Автобуси - № 42, 51, 54А, 63, 81, 82, 108, 112, 309 и 310;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: