ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Западен парк

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Западен парк
1 / 8

"Западен парк" е квартал в западната част на град София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Квартал „Западен парк” носи своето наименование от простиращия се в непосредствена близост парк със същото име. Това, както и парковите пространства в самия жилищен квартал, го правят един от най-зелените райони в София.

През Западен парк преминават булевардите „Александър Стамболийски”, „Вардар” и „Царица Йоана”. Благодарение на гореспоменатите булеварди, живущите в квартала могат лесно и бързо да достигнат централната част на гр. София.

АРХИТЕКТУРА


В квартала има най-много тухлени кооперации на 4 етажа с един или два входа, повечето от които имат дворове. Този тип кооперации са строени в началото на 60-те години и са в много добро състояние с добре поддържани входове. Панелните блокове не са много, строени са през 70-те години и има само няколко ЕПК- блока.

ОБРАЗОВАНИЕ И развлечение


Училищата в квартала са: 17-то СОУ на ул. Найчо Цанов; 135-то СОУ, ул. Булина ливада и Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии на ул. “Суходолска”. На територията на Западен парк има пощенска станция.

В градинка между ул. Найчо Цанов, ул. Сава Михайлов и ул. Булина ливада се намира живописно езерце с името "Лебедово езеро".

ТРАНСПОРТ

Под бул. „Царица Йоана” преминава и линията на столичното метро, което е и най-бързата връзка на квартала с центъра и останалите части на града.

В квартала могат да се използват следните транспортни линии:

  •  Метро - метро станция Вардар;
  •  Автобуси (А) – 56, 57, 77;
  •  Трамвай (ТМ) – 8, 10

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: