ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Дунавци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - гр. Дунавци
1 / 5

Дунавци е град в община Видин, област Видин.

В България има още две населени места, носещи същото име – в община Казанлък, област Стара Загора и в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 15 южно от Видин, на 40 км източно от град Кула и на около 185 км северно от столицата София. До града преминава международният път Е 79.

Разположено е в Дунавската равнина, на надморска височина от 35 метра. В непосредствена близост се намира река Дунав. Климатът се характеризира със студена и ветровита зима, докато лятото е горещо.

Населението наброява около 2800 души. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Дунавци има добра инфраструктура – асфалтирани улици, изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат обхват. Тук функционират кметство, читалище, целодневна детска градина, основно училище и професионална гимназия, както и търговски обекти. Има здравна служба с двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози, а най-близката болница е на територията на град Видин.

Забележителности:

В града туристите могат да посетят църквата „Рождество на Пресвета Богородица” и местността Божурица, която е идеална дестинация за почивка, къмпинг, риболов, еко туризъм и оф-роуд каране. Изкуственото езеро, което е разположено наблизо и е богато на риба и е подходящо за плуване.


В гр. Видин се намира крепостта „Баба Вида”, датираща от X век, свързана с отбраната на града през цялото средновековие. В града можете да посетите също Видинската крепост "Калето", чието начало е поставено с първите крепостни съоръжения, построени от римляните е преустроена през Средновековието и е частично запазена и днес, Кръстатата казарма - с уредена в нея днес етнографска експозиция, Турският конак "Колука", Джамията и библиотеката на Осман Пазвантаглу, турската поща, художествената галерия, еврейската синагога, Драматичният театър, катедралата ”Св. Димитър”, църквите “Св. Николай”, “Св. Панталеймон”, “Св. Петка”, палатата на Видинската митрополия, Мавзолея на първия български екзарх Антим I и други красиви сгради от минали епохи.

В село Буковец / 18 км северозападно /могат да се посетят паметникът на загиналите във войните, разположен в центъра на селото. Друга интересна забележителност е манастирът “Св. Йоан Рилски” изграден през XIV в. по времето на цар Иван Страцимир. Манастирът се намира на около 4 км от селото.

Източници: http://www.vidin-online.com  
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: