ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Подуяне

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Подуяне

"Подуяне" е квартал в североизточната част на София.

Местоположение

Намира се западно от квартал Редута, южно от жк Сухата река, североизточно от квартал Христо Ботев и западно от квартал Васил Левски. В близост се намира паркът "Оборище" и булевардите "Ботевградско шосе" и "Ситняково".

образование, икономика и администрация

"Подуяне" е обграден от ж.п. линии от всички страни. Основно значение има международната ж.п. магистрала, която разделя района от Центъра.

През района преминават две реки - Перловска и Слатинска, а Владайска река е граница с район "Сердика". .

В района има магазини "Билла", "Европа", два "Фантастико", "Домко", "Практис", "Т-Маркет", два базара - "Герена" и 'Поли", два пазара за плодове и зеленчуци - "Герена" и "Хaджи Димитър". На границата на район Подуяне и Кремиковци има магазин Техномаркет и се изгражда Магазин Метро 3.

Бившите 23-та, 18-та поликлиники и МБАЛ "Царица Йоана" се намират там.

архитектура

С разрастването на столичния град, Подуяне се налага като предпочитано място за инвеститорите в жилищно строителство, поради близостта си до центъра и удобните комуникации, които предлагат булевардите "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе". Новите строежи обхващат главните булеварди в квартала и кръстовището на пл. "Пирдоп". Строят се от 6 до 8-етажни жилищни сгради с търговски обекти в партерните нива. Постройките са в хармония с околното застрояване и оформят малки квартали между панелните блокове.

Районът е подходящ и за изграждане на административно-търговски сгради, складови бази и логистични центрове.

Транспорт

През квартала минават следните редовни линии на обществения транспорт:

  • Тролеи - № 1 ;
  • Автобуси - № 85, 120 ;
  • Трамваи - № 22.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: