ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Никопол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - гр. Никопол
1 / 9

Никопол е град в област Плевен. Той е административен център на община Никопол.

местоположение

Разположен е в северната част на Плевенска област. На юг граничи с община Плевен и община Левски, на изток с община Белене, на запад с община Гулянци, а северната й граница е река Дунав. Разстоянието ог гр. Никопол до българската столица София е 265 км, до гр. Плевен - център на областта 54 км, до морската столица Варна е 300 км и до Пловдив - 260 км.

Съставни села на община Никопол са Новачене, Въбел, Драгаш войвода, Любеново, Лозица, Черквица, Жернов, Муселиево, Евлогиево, Асеново, Дебово, Бацова махала и Санадиново.

климатКлиматът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди, с горещо лято и студена зима.

Горските масиви, извънградските паркове и лесопарк "Шишманова крепост", както и вътрешно-селищната зелена система, са първостепенни фактори за оздравяване на природната среда. Хидрографската мрежа на територията на общината включва река Осъм и няколко малки нейни притоци. Близостта на река Дунав регулира водния баланс в района.

икономика

                                             
Стопанският облик на района се определя от редица фирми, по-големи от които са:

  • ЗМК "Никопол "АД -производство на многослоен картон и преработка на отпадъчна хартия;
  • "Батерия"ЕООД - производство на всякакъв вид батерии за битови и военни нужди;
  • "ЕЛИЯ"АД -производство на електроизмервателна апаратура;
  • "Чайка"АД -производство на работно и фирмено облекло;
  • "Дионисий"АД - производство и съхранение на вина и спиртни напитки;
  • "Беном" - с. Новачене - производство на селскостопанска техника и др.

Традиционните за района култури са пшеница, ечемик, царевица, захарно цвекло, тютюн, слънчоглед, коноп, леща, овес, лозя, овощни градини и зеленчуци.

Животновъдството е развито предимно в частните стопанства. Търговското обслужване се осъществява от над 240 търговски обекта. В района на общината има 7 мандри, 14 фурни и 10 работилници за безалкохолни напитки. През 2000г. в гр. Никопол е учреден Център за общинско развитие "Милениум-Никопол" за стимулиране и подпомагане на местната икономика, здравеопазване, култура, спорт и туризъм в общината.

ИСТОРИЧЕСКИ И ПРИРОДНО-КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Територията на община Никопол е богата на исторически забележителности.

Чешмата "Елия" се намира в южната част на гр. Никопол, на 1 км от река Дунав. Представлява античен саркофаг с латински надпис, който по-късно е вграден в чешма. Тя е висока Зм с фронт 4м. Регистрирана е като паметник на културата. В момента е действаща изворна чешма.

Най-старият запазен паметник в града е средновековната кръстокуполна църква "Св. св. Петър и Павел"

Никополската крепост издигната от римляните като пограничен укрепен пост, около който се изгражда селището Секуриска, по-късно Никополис.

Там се намира и защитената скална църква - част от манастирски комплекс от Х-ХI век.

Църква "Успение Богородично" - построена през Възраждането и е с богата дърворезба и икони. Този православен храм е действащ и днес.

Музей "Васил Левски" - представлява старинна къща на известния никополски род Смолянови и е била убежище на Апостола. Художествен монумент "600 години от битката при Никопол" - единствен в България символ на европейските 
народи за обединение.

Паметник на победата-построен през 1906г. в чест на руските и румънски войни, загинали при освобождението на гр. Никопол. В община Никопол има общо 14 читалища, като всяко се развива в две насоки - библиотечна дейност и художествена самодейност.

В градската художествена галерия са изложени 55 творби, създадени през последните 40 години, предимно дарения от местни художници и скулптори.

образование

В града има две училища, три детски градини и едно читалище.

транспорт

Транспортните връзки в града са много добри. Има редовни автобусни линии до Плевен, Свищов, Гулянци и други по-малки селища в района.  На около 6 км западно от Никопол е гара Черковица, която е последна по линията Плевен (Ясен)-Сомовит-Черковица. До нея има редовен автобус от града.

Никопол има и речно пристанище на река Дунав.  От пролетта 2010 г има редовни пътнически превози по Дунав както от румънска, така и от българска страна.

Разписание на движението на корабите (в двете посоки):

                                           Тръгва     Пристига

Турну Мугуреле - Никопол:    10-00          10-30

Никопол - Турну Мугуреле:    11-00          11-30

Никопол - Турну Мугуреле:    17-00          17-30

Турну Мугуреле - Никопол:    18-00          18-30

 

Източник:  http://www.nikopol-bg.com/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: