ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Клисура

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Клисура
1 / 5

Клисура е град в Южна България, част от община Карлово, Област Пловдив.

Има още две населени места в България със същото име. Намират се в община Самоков, област София и община Благоевград, област Благоевград.

Отстои на 92 км северозападно от град Пловдив и на 33 км северозападно от гр. Карлово.

Населението наброява около 1200 души.

Релефът е планински с надморска височина от 660 м.
Климатът е преходно-континентален. Характеризира се със снежна, но мека зима със средни температури около -1ºС, лятото слънчево и прохладно със средни температури около 22ºС.

Градът разполага с отлично изградена техническа, транспортна, производствена и социална инфраструктура. Цялостна електрификация, водоснабдяване и канализация. Уличната и транспортна мрежа е добре уредена.

В близост се намира Европейски път Е871, а железопътна линията София – Пловдив и София-Бургас минава близо до града.

На територията на града има няколко учебни и културно-образователни заведения, като професионална гимназия по икономика, основни училища, детски градини и ясла, читалища и исторически музей.

В града има общопрактикуващи лекари и зъболекари.

 

Икономика

Производство и търговия с трапезни води и безалкохолни напитки на българският и европейският пазар с широка гама от продукти от минералната и изворна вода на Клисура.

“Богдан Мебел” АД – една от най-старите български мебелни фабрики. Произвежда мебели за българския и световен пазар, има продължително сътрудничество с популярни английски компании. Произвежда и търгува с мека мебел, мебели от масив, МДФ, офис мебели, също така разполага с голяма гама от столове и маси, както и изработва мебели по индивидуален проект.

Държавно горско стопанство „Клисура” представлява самостоятелна административна и юридическа единица, която принадлежи на РДГ – Пловдив. Да стопанисва и охранява горите от Държавния поземлен фонд. 

 

Туризъм

В града се намира паметникът на славния Иван Танков- Боримечката, герой от въстанието и командир на черешовата артилерия.

На територията на града са разположени няколко къщи музеи - Даскал Ботевата къща, Къща на Райно Попович, Патевата къща, Мазаковата къща, Площаковата къща, също така и няколко паметника на културата.

Църквата „Св. Никола” е известна с това, че там се намира камбанарията, която известява за началото на бунта. В двора на църквата се намира и параклиса костница "Св. Арх.Михаил", където се съхраняват костите на загиналите във въстанието.

В югозападната част на Клисура има комплекс от три хижи и две дървени бунгала, които са подходящо място за настаняване на посетителите на този район.

Реките Дълга и Стряма минават близо до гр. Клисура и са подходящи места за отдих сред красивата природа, риболов, разходки и др.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.klisura.bg
Снимки: www.klisura.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: