ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Белица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Белица
1 / 3

Белица е град в Област Благоевград. Той е административен център на община Белица.

местоположение

Намира се на 178 км от София и на 76 км от Благоевград. Мекият средиземноморски климат определя града като лечебен за хората с белодробни заболявания. Тук се намира училище за деца с такива заболявания.

Релеф и климат


Релефът на общината е предимно планински и полупланински. Територията обхваща части от Рила, Родопите и долината на р. Места. Източно от долината на река Беличка се простират части от Източният дял на Рила планина. Широките поляни на Семково (около 1600 м.н.в.) по южния склон на Рила разнообразяват релефа на стръмно спускащите се към Разложката котловина планински склонове.

Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части на планините - планински.

История


Миналото на Белица е засвидетелствано от многобройните археологочески паметници от поселения от новокаменната, каменно-медната, античната и средновековната епохи. Поминъкът през Възраждането е земеделие, животновъдство и дърводобив.

Символ на Белица е изградената през 1835 г. църква, една от най-големите в Разложко. Заедно със селището изгаря през 1903 г., но е възстановена на още по-видно място веднага след Освобождението.

икономика

Местната икономика е представена предимно от малки цехове в дървопреработвателната и шивашката промишленост.

Леката промишленост е представена от няколко гръцки шивашки цеха, които шият на ишлеме, а хранително-вкусовата – с производство на хляб и хлебни изделия. Възможност за стимулиране на местната икономика е развитието на дървопреработването в посока производство на крайни продукти – мебели, дограми и др.

Туризъм

На територията на община Белица има два минерални извора: на р. Златарица - термална, слабо минерализирана вода, подходяща за балнеолечение и в гр. Белица - сондажен водоизточник на минерална вода с ниско съдържание на разтворени минерални вещества, подходяща както за балнеолечение, така и за бутилиране.

В землището на гр. Белица на територията на НП-Рила се намират 4 чисти планински езера-Сухото езеро, Реджепишки езера, Вапешки езера, и Карааланишко езеро, които представляват туристически обекти.

На 12 км от града се намира Първият на Балканите и в Източна Европа "Парк за танцуващи мечки", който е голяма атракция както за българските, така и за чуждестранните туристи.

На 16 километра северно от Белица се намира красивата местност "Семково" и едноименният курорт. Изключителните природни дадености извеждат на преден план развитието на туризма и обособяването му като основен отрасъл на общинската икономика. Местоположението и климатичните условия са добра предпоставка за развитието на краткотрайния и дълготраен отдих, туризмът и зимните спортове.

Неповторимата природа, богатото културно-историческо наследство, съхранения фолклор и занаяти (плетачество, тъкачество, иконопис, дърворезба), оригиналната кухня, множеството уютни и спретнати частни къщи - квартири, намиращият се на курорт "Семково" са част от даденостите спомогнали за извеждането на селския и екотуризма в приоритет за развитие.

Белица предлага идеални условия за практикуване на различни видове хобитуризъм: събиране на билки и на гъби, наблюдение на диви животни, на птици, на пеперуди и на насекоми, фотосафари и риболов.

Разполага с мрежа от хотели, снабдени с всички удобства за туристите. Те са разположени в града и в планинския му курортен комплекс Семково. През зимата Семково е ски-център, любимо студентско място за отдих.

инфраструктура

В града има община, читалище, театър, средно училище, средно оздравително училище и детска градина.

 

Източници: http://www.obshtinabelitsa.hit.bg/index.htm http://belitsa.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: