ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Кресна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Кресна
1 / 12

Кресна е град в Югозападна България. Той е административен център на Община Кресна, Област Благоевград.

Градът е разположен от двете страни на международния път Е-79 София–Кулата. Отстои на 40 км южно от гр. Благоевград, на 133 км в същата посока от гр. София, на 63 км югозападно от гр. Банско, на 24 км северно от гр. Сандански и на 44 км в същата посока от граничен пункт Кулата.

Населението на града е приблизително 3640 души.

Град Кресна е разположен по поречието на река Струма, която в протежение на 20 км минава през живописното и причудливо Кресненско дефиле. Реката се врязва между планините Пирин и Малешевска, при което се формират стръмните и живописни склонове на дефилето. Надморската височина е 169 м.

Поречието на река Струма около Кресненския пролом се характеризира с типичен преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека и безснежна, а лятото - сухо и горещо. Пролетта започва още в началото на март, а есента е дълга и топла. Средната януарска температура е 2,4 С, а средната юлска температура около 24,7 С.

Селището възниква след 1926 година като Гара Пирин. През 1978 година е обявено за град и преименувано на Кресна. В града има общинска администрация, средно образователно училище, детска градина, читалище, поликлиника, хотели, няколко банкови клона, поща и ж.п. гара.

Кресна заема важно транспортно-географско положение. Оттук минава най-краткият път от столицата за съседна Гърция - първокласното международно шосе Е-79 и ж.п. линията София-Кулата-Атина.

В града има множество шивашки фабрики, а всеки месец се издава вестник "Кресна". В района силно развито е и земеделието.

Забележителности и туризъм

В чест на Кресненско-разложкото въстание в центъра на града и неговите околности се издигат два паметника на загиналите войни и на техния началник щаб Димитър Попгеоргиев.

Кресненското дефиле по поречието на река Струма е една от най-важните територии за опазване на биоразнообразието в България. То има световно значение за опазване на горите от дървовидна хвойна и източен чинар. В момента едва 5% от територията на дефилето е защитена в резерват "Тисата" и буферната му зона. Част от него е определена като орнитологично важно място по критериите на Bird Life International (глобална неправителствена организация за защита на птичето разнообразие).

Една от основните забележителности на града са Кресненските земни пирамиди - Мело. Те са разположени срещу гарата в града и представляват интересни пясъчни сипеи, които по състав и вид наподобяват Мелнишките земни пирамиди.

Кресна е изходна точка до Синанишкото езеро, в подножието на пиринския връх Синаница. Това е популярна и уникално красива курортна местност, а на брега на езерото е разположена и едноименната хижа "Синаница".

Сред религиозните паметници в района, задължително трябва да се видят Горнобрезнешкия манастир "Св. Пророк Илия", който е на около 7 км северозападно от града, в полите на Малашевска планина и храмът-костница "Св. Иван Рилски" в гр. Кресна, построен в памет на загиналите във войните 1912-1913 г, който е изографисан през 1980 г.

Около близкото с. Влахи се намира местността Градешка баня, известна с минералните си извори.

Археологически находки, датиращи от древността, свидетелстват за ранното заселване на района. Според една хипотеза тук се е намирал град Александрия, който е бил първият град, построен от Александър Македонски. Името Александрия носят над 60 града в различни части по земята.

Източници: www.wikipedia.org, www.kresna.cbbbg.com
Снимки: http://bg.guide-bulgaria.com/, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: