ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Петрич

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Петрич

Петрич е град в Област Благоевград. Той е административен център на община Петрич.

  

местоположение

Разположен е в подножието на планина Беласица. Намира се на 20 км от Сандански, на 25 км от Мелник, на 80 км от Благоевград и на 100 км от Банско.

Община Петрич е активно балканско и европейско кръстовище между две морета - отстои на 90 км от Солунското пристанище на Бяло море, където България има неутрален сектор за търговски обмен по Средиземно море, и на 380 км от пристанището Вльора в Албания на Адриатическо море.

история

Петрич е един от старите градове по долината на средна Струма. Той е наследник на древното тракийско селище, разположено в южното подножие на възвишението Кожух. В тази местност, разположена на 10 км североизточно от съвременния град, през 4 век пр. Хр., възниква тракийско селище на племето меди. През 1 век пр. Хр. римляните завладяват земите на медите и тогава малкото селище при Кожух се превръща в добре укрепен римски град – крепост, който е опазвал средното течение на Струма и Рупелския пролом.

АРХИТЕКТУРА

Къщите в града са изградени от груби големи камъни, взети от речното корито и гъсто натрупани по двата бряга на реката, която и до днес прорязва града. В миналото приземният етаж на къщите се е използвал за продукти, кошари и обор за животните. За горния етаж, който е служил за дом на семейството се е отивало отвън чрез стълбище, приличащо на подвижна стълба. Домашната мебелировката е била проста. Стаите били застлани с тъкани шарени черги, а по рафтовете наредени бакърени, дървени и глинени съдове.

забележителности

В Петрич посетителите могат да разгледат градския исторически музей. Други забележителности са църквата „Света Богородица”, построена през 1857 г., обявена за паметник на културата, църквата „Св. Георги” и църквата „Св. Никола”.

На 18 км от града се намира национален музей Самуилова крепост. Селищни останки от елинската епоха могат да се видят на около 5 км северно от Петрич. На 10 км северна посока е местността Рупите, особено популярна е заради многото минерални извори, както и заради това, че там е живяла известната  българска пророчица Ванга. По нейна инициатива на това място беше изграден храмът „Света Петка”. На 13 км от Петрич е балноелечебният курорт село Марикостиново. Не по малко вълнуващи са и дебрите на прекрасната планина Беласица, където и е най–голямото находище на ядлив кестен в България.

образование

Учебните заведения в града са:

- Професионална Гимназия по Механотехника "Юрий Гагарин"
- Трето основно училище "Гоце Делчев"
- Професионална Гимназия по Икономика и Туризъм "Проф. Д-р Асен Златаров"
- Четвърто Основно Училище "Христо Смирненски"
- Средно Общообразователно Училище "Никола Йонков Вапцаров"
- Гимназия "Пейо К. Яворов"
- Средно Общообразователно Училище "Антон Попов"
- Първо Основно Училище "Кочо Мавродиев"
- Професионална Гимназия по Лека Промишленост "А. А. - Малчика"

В Петрич има и две читалища, три обединени детски заведения и една целодневна детска градина.

транспорт

На територията на общината се кръстосват коридор № 4, свързващ Северна Европа (плюс придунавските страни) с Южна Европа, и международното шосе, паралелно на коридор №8, от Албания, Македония, през община Петрич за Гърция до Бяло море.

Има международни проекти за модернизиране на посочените сухоземни пътища. Осъществява се проектът по електрифициране на жп линията София - Кулата - Гърция. Пропускателните пунктове с митниците при Златарево за Македония и при с. Кулата за Гърция, отстоящи на 28-30 км от административния център гр. Петрич, са активни международни врати.

На територията на общината има основно третокласните пътища в относително добро състояние. До всички населени места в общината е организиран обществен превоз.

 

Източници:  http://bulgaria.domino.bg/petrich/   http://www.zapetrich.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: