ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Банево

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Бургас - кв. Банево

Банево е квартал на Бургас, разположен на 17 км северозападно от центъра на града и на 1.5 км от Бургаските минерални бани.

Подобно на повечето големи градове, при разрастването си гр. Бургас се слива с намиращото се в близост село Банево. Селото официално е обявено за квартал на Бургас.

Инфраструктура


В Банево има изградена отлична инфраструктура. Редовни автобусни линии го свързват с центъра на града и останалите квартали.
Тук е разположена най-голямата детска градина  в гр. Бургас. Има основно училище, читалище, православен храм. В Банево е изградена една от най-големите и модерни частни болници в региона.
Жилищата тук са както за сезонно, така и за целогодишно обитаване.
През последните години в квартала закупуват имоти много британци, руснаци и други чужденци, привлечени от тишината и спокойствието и същевременно от близостта му до лечебните минерални бани.
През последните години е предпочитан за инвестиция, не само от чуждестранни, но и от български инвеститори. До няколко години се очаква изграждането на над 100 луксозни къщи, хотели и СПА комплекси.

Туризъм и отдих

Бургаските минерални бани предлагат отлични условия за развитие на балнеотуризъм – температурата на минералната вода, която извира тук е над 40 градуса. Климатичните показатели създават благоприятни условия за провеждането на целогодишно и комплексно балнеолечение и профилактика.
Към момента се изгражда лесопарк в землището на Банево.
В близост до квартала има язовир, чиито ресурси предполагат развитието на рекреационен туризъм.
В непосредствена близост до квартала се намира параклисът „Света Петка”, където по традиция всяка година се провежда събора на бившето село Банево и се правят курбани за здраве.
В читалището има група за народни танци, школа по актьорско майсторство и школа по рисуване.

Източници и снимки: bg.wikipedia.orgbanevo.hit.bgfactor-bs.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: