ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Варуша - гр. Велико Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Велико Търново - кв. Варуша

"Варуша" е квартал в северната част на град Велико Търново.

Местоположение

Кв. "Варуша" се намира в сърцето на старата част на град Велико Търново, където все още се усеща старият дух на Възрожденската епоха. Разположен е на север от централната част, в непосредствена близост до центъра и до прочутата Самоводска чаршия, по протежението на която се редуват малки дюкянчета представящи традиционните български занаяти. До квартала са и "Къщата с маймунката", "Стамболовия хан" и Църквата "Свети Никола", откъдето е тръгнало Първото Велико Народно Събрание след Освобождението.

Архитектура

Характерно за този квартал са запазените, автентични къщи строени през XVIII и XIX век,  тишината и спокойствието. Амфитеатралното разположение на тези постройки оформя една невероятна картина в самото сърце на Велико Търново.

Образование, Здравеопазване и Свободно време


Американски колеж „Аркус” е разположен в кв. "Варуша".

На територията му се намира База II - така наречената Стара болница.

Самоводската чаршия е едно рядко съчетание на старинна и автентична атмосфера насред града с модерна търговска зона. Тя е красива тясна уличка в старата част на града, известна с автентичните работилници на различни майстори. Оборудвани и действащи са няколко работилници – грънчарска, оръжейна, резбарска, работилница за кадаиф, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница и др. Има и множество магазини за сувенири и антикварни предмети. По този начин се показват архитектурата, стопанското минало и производственият бит на основната част от населението на Велико Търново от първите десетилетия на XX в.

Църкви


„Св. Св. Кирил и Методий” - Този храм се намира на най - високата част в болярския град – в старинния квартал "Варуша", на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, 31.

транспорт

До кв."Варуша" не пътуват автобуси от градският транспорт, но най-близката спирка (сп."Халите") минават автобуси от следните линии: - 5, 10, 20, 40, 50, 110

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: