ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Витоша

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Витоша

„Витоша“ е бивша вилна зона край София, понастощем жилищен квартал, част от район „Лозенец“ (а не от район „Витоша“).

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се между Околовръстен път на юг, бул. Симеоновско шосе – на изток, Столичния зоопарк – от север, кв. Хладилника - на запад.

АРХИТЕКТУРА

До преди години тук е била вилна зона и това дава своя отпечатък върху инфраструктурата. Първоначалното застрояване с вили на квартала е от периода на 60-те години. Сега продължава интензивното му застрояване с 4-5 етажни кооперации и еднофамилни къщи със съвременна архитектура. Проектите предвиждат построяването на комплекси от затворен тип, които предлагат нови стандарти на обитаване, отговарящи на всички европейски изисквания. Инвеститорският интерес към квартала е изключително голям, което предполага бързото доизграждане на инфраструктурата, социалната среда и комуникациите.

В жилищните сгради в този район, преобладават предимно апартаментите с големи квадратури. Кварталът се отличава с чистия си въздух и зелената паркова среда, сред която са разположени сградите. Няма панелни сгради или бетонни, тип ЕПК (едроплощен кофраж).

Там е построен един от първите комплекси от затворен тип "МАКСИ", който е привлекателно място за живеене на семейства и млади хора с възможности, които искат да съчетаят модерния начин на живот със спокойствието и необикновената атмосфера идваща от близостта на планината. Планината предлага не само красив изглед във вечерите на отмора, но и множество възможности за туризъм, ски спорт и алпинизъм.

образование, здравеопазване и администрация


Най-близкото училище до квартал Витоша е ЧОУ "Д-р Петър Берон" на бул. Черни връх 67, а най-близката детска градина – 16 ОДЗ "Приказен свят", в Студентски град, на ул. Атанас Манчев 1.

В квартала се намира СБАЛ по акушерство и гинекология "Св. Лазар" на бул. Симеоновско шосе 4 А, както и 5 ДКЦ – Студентска поликлиника, в Студентски град, на ул. Акад. Стефан Младенов 8.

В квартала се намират и няколко дипломатически представителства. Посолството на Кувейт, на република Индонезия, на Сирийската арабска република, на Афганистан, както и на Финландия.

ТРАНСПОРТ

От и за кв. "Витоша" може да се пътува с:

  • Автобуси - № 67 и 102;
  • Метро - М2

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: