ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Църква

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Перник - кв. Църква

Църква (бившето село Даскалово) е квартал на гр. Перник. Намира се в югоизточната част на града и се състои от три махали: Белева махала, Ингилийска махала и махала Стара църква.

Кварталът е краен и граничи с международния път Е79 и Пиперкова махала на изток, с кв. Изток на север, със Захаринова и Чишкарова махала на запад, на юг са село Студена и едноименният язовир.

Автобусен транспорт (линия №18) го свързва с останалите квартали на Перник. Има и редовни маршрутки до София. В северната част на квартала е ж.п. гара Драгичево, а наблизо минава пътен възел Даскалово.

Кварталът е добре уреден с изградена инфраструктура - има кметство, поща, магазини, бензиностанция, тото пункт, кафенета, бар, ресторант и кръчма. Народното читалище "Просвета" работи вече повече от 100 години. В квартала има и училище - 16 СОУ "Св. св. Кирил и Методи" и целодневна детска градина.

Православният храм "Св. Николай" е осветен далечната 1852 год.

Жителите на квартала се радват на кабелен и безжичечен интернет, както и на безплатна WI-FI зона.

Кварталът има и ФК - "Малиш", както и ново спортно игрище.

Край кв. Църква (Даскалово) се намира антично светилище от II-IV век. Разположено е в равнинна местност, на брега на река Рударска. Състои се от култов двор, в чиято запазена част е разположен малък храм с монументален жертвеник към него.

Източници: http://www.tsarkva.com/
Снимки: http://www.tsarkva.com/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: