ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Левски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - гр. Левски
1 / 5

Лѐвски е град в Централна Северна България. Административен център е на община Левски, област Плевен.

Отстои на 50 км югоизточно от гр.  Плевен, на 21 км в същата посока от гр. Павликени, на 46 км североизточно от гр. Ловеч, 60 км северозападно от гр. Велико Търново,  на около 105 км югозападно от Русе.

Населението наброява приблизително 11 600 души.

Природа

Релефът е равнинен, със средна надморска височина 90 м.
Територията попада в зона с умереноконтинентален климат, благоприятен за отглеждането на зърнени, зеленчукови, технически и овощни култури. Зимата тук е много студена,  като средната температура за м. януари е - 2,5 С. Лятото е горещо, със средна температура за м.  юли 25,0 С.
Основен воден ресурс е река Осъм.

Инфраструктура

Градът е с отлично изградена и поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електропреносна, канализационна, газопреносна мрежи. 
Левски е важен транспортен възел - от главната линия София - Варна, тук влаковете правят връзка за Троян и Ловеч, Свищов.
През града преминават два третокласни, но много оживени републикански шосейни пътя. На 8 км северно от Левски преминава първокласният път София - /Русе/ - Варна. Трасето на бъдещата магистрала Хемус ще преминава на десетина километра южно от Левски.
Здравеопазване - Болничната помощ е представена от Многопрофилна болница за активно лечение, разполагаща със 110 легла и 23ма лекари. Към МБАЛ работят: клинична лаборатория, Рентгеново отделение с компютърен томограф, микробиологична лаборатория.
Образование - На територията на града има 5 училища, 3 детски градини, 2 читалища.
Спорт - Тук има и разнообразни спортни съоръжения - стадион, плувен басейн, тренировъчна зала и открит спортен комплекс с тенис корт и баскетболни игрища. В Община Левски с традиции в спорта са хандбалните клубове в с. Българене и гр. Левски. Ежегодно се провеждат кръгове от републиканското първенство по мотокрос. С много настроение и емоции, любители на мотоспорта от цяла България се наслаждават на състезанията на мотополигон „Левски” край с. Козар.

Икономика

Традиционни за Община Левски са хранително-вкусова, машиностроителна и лека промишленост.
Селското стопанство е водещ отрасъл. Това произтича от факта, че  Общината е разположена в Дунавската равнина, където климатичните условия са много благоприятни за развитието на повечето зеленчукови, зърнени, овощни култури, а от скоро навлиза и отглеждането на тютюн в по големи мащаби.  Лозарството се възражда. Към него се проявява жив интерес от частни фирми, а сега действащите земеделски стопанства възобновяват масивите си.

Туризъм

Природата тук е изключително красива. Река Осъм пресича цялото общинско землище. Около подковообразните извивки на реката бликат високи подпочвени води, а влажните зони са райски кътчета за запалени риболовци и любители на природата.

Три защитени местности привличат любителите на разходки сред природата:

  •  лесопарк „Тараклъка” край с. Градище - вековна гора от летен дъб с площ от 340,194 дка в землището на  с. Градище. Възрастта на отделни екземпляри надхвърля 150 години.  
  • „Герена” - обширна влажна зона от 8000 дка край селата Обнова и Българене;  
  • гористата местност „Шаварна” разположена южно от гр.Левски, в която населението и от околните села намира възможност за отдих и риболов

Най-интересните за посещение обекти в гр. Левски са:

  • Римският мост - една от най-значимите архитектурно - исторически забележителности в община Левски, се намира само на 250 метра от магистралата София - Русе, над старото корита на р. Осъм. Наскоро реставрираният мост е запазил традиционния си облик.
  • Паметник на Васил Левски - издигнат е в центъра на града през 1974 г.
  • Къща-музей Георги Парцалев - град Левски е родното място на великия български актьор Георги Парцалев. Днес домът му е превърнат в къща-музей. Експозицията се състои от дарени от неговата майка сценични костюми, книги, мебели от ХІХ век, икони и други вещи.

Източник: http://www.oblevski.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: