ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Садово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Садово
1 / 13

Садово е град Южна България, административен център на община Садово, област Пловдив.

Намира се на 18 км източно от гр. Пловдив и на 27 км северозападно от гр. Първомай.

Населението му наброява около 2500 души.

Релефът е равнинен, с надморската  височина от 190 м.
Климатът е преходно-континентален. Зимният сезон е сравнително мек и топъл, със средни температури около -1ºС. Лятото е горещо, със средни температури около 26ºС. Тук е измерена най-високата температура в България (+45,2ºС).

Градът разполага с отлично изградена техническа, транспортна, производствена и социална инфраструктура. Цялостна електрификация и водоснабдяване.
Уличната и транспортна мрежа е добре уредена. В близост минава автомагистрала Тракия и железопътна линията София – Истанбул.

Поддържат се редовни автобусни линии към  гр. Пловдив и селата в района.

На територията на града има няколко учебни и културно-образователни заведения - ОУ ”Гео Милев”, селскостопанска гимназия, читалище „Христо Смирненски”, целодневна детска градина „Детски свят”, както и градска библиотека с богат книжен фонд.

Има работещи поликлиника и болница.
На територията на града има механи, заведения и хотели.

Основен поминък е земеделието, отглеждането на житни култури и селскостопански животни.
В града са развити хранително-вкусовата, спиртната и преработвателната промишленост. Има действащи производства на местни, полиетиленови и пластмасови произведения; пакетиране на ядки, както и търговията на дребно, предимно с хранителни продукти.

Туризъм 

Близостта на гр. Садово до Източната част на Родопите е чудесна перспектива за планински и културен туризъм. „Асеновата крепост” се намира само  на 15 км от града. Съчетала в себе си историческото наследство на древните траки, величието на средновековната византийска военна култура, крепостта впечатлява туристите със своите крепостни стени.
„Бачковският манастир” е на 35 км. Той е вторият по големина български манастир, един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България.

През територията на община Садово текат реките Марица, Чая, Сушица и Черкезица.

Красотата и спокойствието на планината, водното и растително богатство, както и разнообразният животински свят са идеална алтернатива на динамичният градски живот.

Източници: www.sadovo.bg, www.wikipedia.org
Снимки: www.sadovo.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: