ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Долни чифлик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - гр. Долни чифлик
1 / 15

Град Долни Чифлик е общински център, разположен в югозападната част на Варненска област.

Местоположение


Долни Чифлик се намира на 40 км от Варна, на 80 км от Бургас, на 60 км от Несебър и Свети Влас и на 400 км от София.
Градът е разположен на около 3 км от поречието на река Камчия, в долина, където се простира красивата Лонгоза и Коджа Балкана.
Климатът е умереноконтинентален с изразено черноморско влияние. Зимата е сравнително мека, а лятото слънчево и топло. Времето е изключително благоприятно за балнеолечебни и възстановителни процедури, както и за таласотерапия.

История


Долни чифлик е възникнал през 15-ти век с идването на Джамал бей. В миналото е бил селце наречено Бостанчето, което е опожарено през 18-ти век от черкезите и жителите му се разселват из цяла България. През 19-ти век все повече българи започват да се преселват, а през 1919г. населеното място придобива статут на общински център, като се откъсва от община Арнаутлар (днешното село Рудник).

Инфраструктура


В града има кметство, средно училище „СОУ Васил Левски”, Професионална гимназия по селско стопанство "Иван Владимирович Мичурин", детска градина „Мечо Пух”, няколко частни лекарски кабинета, магазини и кафенета.
Има и две читалища, които включват хор, оркестър и танцов състав.
Пътищата в града са главно първокласни, а между селата в района - третокласни. Всичките пътища са с асфалтова настилка, като чрез тях се установява връзка с по-отдалечените места. Има редовен автобусен транспорт и маршрутни таксита до Варна и близките селища.
В града има интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори.

спорт

На територията на община Долни чифлик са регистрирани 7 спортни клуба:

• Клуб по борба "Тича" гр. Долни чифлик;
• Волейболен клуб "Тича" гр. Долни чифлик;
• Футболен клуб "Тича" гр. Долни чифлик;
• Общински спортен клуб "Тича" гр. Долни чифлик;
• Обединен спортен клуб "Тича" гр. Долни чифлик;
• Спортен клуб "Раковец" с. Гроздьово;
• Футболен спортен клуб "Мерди" гр. Долни чифлик;

В града има спортна площадка за волейбол, баскетбол и хандбал, както и стадион.

Туризъм


Община Долни чифлик е закътана далеч от големи източници на замърсяване и е екологичен оазис: чист въздух, чиста почва, чисти води и уют, опазен от машинни и технологични шумове. Общината разполага с благоприятни природо-географски и биоклиматични ресурси за туризъм, предпоставка за развитието не само на традиционния морски и балнеоложки туризъм, но и на селски, познавателен , ловен и екотуризъм.
Пясъчната ивица на реките Камчия и Фъндъклийска е най-дългата по българското черноморие, а в крайморската ивица се формират четири курортни комплекса. Те са: Камчия – Лонгоза, Шкорпиловци – север, юг и Шкорпиловци – село. В тях има богата база за настаняване, като легловата база възлиза на около 3500.
Общината разполага с 20 броя защитени природни територии, от които три са резервати – Камчия, Киров дол и Вълчи преход.
Районът на Долни чифлик е много подходящ за речен и морски риболов, за разходки и излет, както и за лов в комплекс „Горска барака”, ловно-стопански район „Шерба” и „Фазанария”. Освен това има идеални условия за къмпинг в района.

забележителности

  • Биосферният резерват Камчия е обект на ЮНЕСКО и е част от световната мрежа биосферни резервати. На територията му има вековни лонгозни гори, а климатичните условия благоприятстват за развитието на голямо богатство от дървесни и растителни видове. Част от тях са вековните полски брястове, остролистият ясен, летният дъб, полският клен и др. От дърветат пък сe спускат лиани, диви лози, бръшлян и повет, които придават на лонгозната гора вид на джунгла. В резервата има и редки растения, които са защитени от Червената книга на България - блатното кокиче, дивият зюмбюл, медицинската ружа и др. В река Камчия живеят около 20 вида риби, а на брега благороден елен, дива котка, дива свиня, златка, белка и др. Около резервата има гостилници, магазинчета и частни квартири, които предлагат храна и нощувка за туристите.
  • В околността на Долни чифлик се намират другите два резервата Киров дол и Вълчи преход. Те са характеризират със смесени гори от бук, дъб, габър, цер, както и с богатия животински свят.
  • На територията между село Ново Оряхово и Шкорпиловци, на около 10 км от Долни чифлик се намира и местността „Камчийски пясъци”, където са се образували уникални дюни, покрити с рядък вид растителност. Мястото е идеално за орнитоложки и ботанически туризъм.

Източник: интернет
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: