ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Шабла

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - гр. Шабла
1 / 7

Шабла е град в Североизточна България, общински център, част от област Добрич. Намира е на 80 км северно от Варна, на 20 км от Каварна, на 18 км от Дуранкулак и на 5 км от нос Шабла на Черно море.

обща информация

Климатът е морски. Зимата е мека и ветровита, с оскъдни снеговалежи, пролетта е слънчева, лятото прохладно, а есента - дъждовна. Релефът е предимно равнинен. Населението на градa наброява около 3 600 човека. Надморска височина - 47 м.

 

история

Името на селището е останало непроменено от 1573 г, когато за пръв път е споменато в официален писмен документ.
В миналото на територията му е било разположено старо тракийско селище от VI- V век пр. н. е. През римската епоха в селището е имало пристанище. Разположено на пътя от Каварна за Мангалия, то е играело важна роля, за което свидетелства древната римска крепост Кария. В ранновизантийско време също е имало оживена търговия и са се развивали множество традиционни за времето си занаяти.

инфраструктура

 

В Шабла има училище, православен храм, читалище, различни видове магазини, заведения, хотели, къщи за гости, общински детски комплекс, детска градина, лекарски и зъболекарски кабинети и всички съвременни удобства и комуникации - интернет, сателитна телевизия, цифрова телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори.
В градът е изградена и функционира канализационна система. Одобрен е план за газификация на населеното място. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва Шабла с областният център Добрич, морската ни столица Варна и населените места в района.

икономика и развитие

Днес Шабла е аграрен център, благодарение на плодородната земя наоколо и изобилието на вода от Шабленското езеро. Климатът тук е благоприятен за развитието на зърнените и технически култури. Местни производители предлагат своята селскостопанска продукция, известна с високото си качество и специална с това, че е отгледана в екологично чист район и при естествени условия.
Усилено се развива и туризмът, като градът е успял да съхрани своят самобитен облик и предлага на своите гости тишина, спокойствие и красиви, чисти плажове.
В градът няма големи туристически комплекси.
В морето около Шабла има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

забележителности

  • Шабленското езеро се намира на 2 км от града и е едно от най- посещаваните места. Прочуто е с лековитата си кал, а освен това там могат да се наблюдават изключително редки видове от световната орнитофауна - пеещ лебед и червеногуша гъска.
  • Наблизо се намира местността "Яйлата". Представлява приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра. В местността е открит пещерен „град“ от 101 „жилища“, датирани към 5 хилядолетие пр.н.е. В северната му част се е запазила ранно-византийска крепост от края на 5 век, с частично съхранени четири кули и една порта. През средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. Голямото биологично разнообразие на птици привлича туристи от цял свят и превръща Яйлата в интересна дестинация за орнитолози отблизо и далеч.
  • На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Той е копие на Александрийския фар, но е по-малък. Конструкцията му е нестандартна и е изграден само от камък и хоросан. Официално влиза в експлоатация на 15 юли 1857-а година. Основата на съоръжението е квадратна база с ширина 8.8 метра и височина 10 метра. В сечението на пиластрите, поддържащи свода, дебелината на стената достига 3 метра. Централният купол е поддържан от четири по-малки купола.
  • Археологическите разкопки на нос Шабла (на около 5 км източно от града) са най-интересният обект за посетителите на града. Тук ясно си личат основите на древната римска крепост, която макар и миниатюрна, е била важно място за търговия с другите пристанища на Черноморието.


Източник: интернет
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: