ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бояна

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Бояна

Кв. "Бояна" е един от най–престижните крайградски южни квартали на София, предпочитано място за живеене на чужденци и хора с висок социален статус.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

„Бояна” е стар софийски квартал, който първоначално е съществувал като село в покрайнините на София. Разположен е в полите на планината „Витоша”, над „Околовръстен път”, между кварталите „Драгалевци” и „Княжево”. Намира се на 7 km южно от центъра на града, над Софийското поле. Безспорните предимства на квартала са чистия въздух, добрата инфраструктура, съчетана с паркова среда, отличната панорама и комуникации към центъра на столицата.

АРХИТЕКТУРА

Сега застрояването на района е предимно с нови, луксозни еднофамилни къщи с отлично оформени дворове. В центъра на квартала все още има и по-стари къщи от 70-те и 80-те години, но облика му бързо се променя. В рамките на новия устройствен план на квартала, сега се строят кокетни малки жилищни кооперации и фамилни къщи със съвременна архитектура. В някои от новите жилишни комплекси има контролиран достъп, 24-часова охрана и видеонаблюдение. Фитнес център, детски кът и атрактивни места за отдих, аранжирани по проект обслужват посетителите на комплекса.

Към този район на София от години инвеститорите проявяват подчертан интерес. Цените трайно се покачват, а това определя тенденциите за изключително качествено и луксозно строителство, предназначено за по-заможни клиенти.

ИСТОРИЯ

Останки от крепост днес се намират над Момина скала. Там вероятно е имало и кула. Развалини от значителни постройки са намерени на югозапад от прочутата Боянска църква, на равнището Царева ливада (старо име: Царево падало).
Бояна е била извънградската резиденция на севастократор Калоян, част от която е била самата Боянска църква, където са живели аристократи на Втората българска държава.
През 1938 г. е създадена Голямата градска община на София, а към нея е присъединена Бояна, която губи статута си на село едва през 1961 година.
В „Бояна“ живеят президентът и вицепрезидентът на България (резиденция Бояна), министър-председателят и председателят на Народното събрание.
По булевард „България“ може да се достигне направо от Бояна до центъра на столицата.
В 1950 – 1952 г. на километър от „Св. св. Никола и Пантелеймон“, след като тя е обявена за паметник на културата и богослуженията са преустановени, е построена новата „Свети Пантелеймон“. Части от иконостаса на храма са изрязани от дебърски майстори от рода Филипови.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КУЛТУРА

Здравната служба в района се намира на ул. ”Ал. Пушкин” № 112. Непосредствено до нея се намира и 52 ОУ “Цанко Церковски”. В района има и много частни училища с изучаване на чужди езици като Основното училище с изучаване на немски език "Гьоте", което се намира на ул."Кумата" № 23. На ул. “Белите брези” се намира и Боянската църква – ценен архитектурен паметник от периода на Средновековието, включен в списъка на ЮНЕСКО, Националният исторически музей, както и резиденцията на Президента на България. Кв. "Бояна" е един от най-луксозните Витошки квартали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Национален исторически музей
    резиденция „Бояна“
  • Боянска църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“
  • Боянски водопад е природна забележителност, която е любима дестинация на много столичани за почивните дни. Разположен е на Боянската река, на около 5 км от центъра на Бояна.
  • Боянският проход от Копитото стига до южния склон на Витоша. Там има множество хотели, хижи, писти и ресторанти.

СОЦИАЛНИ ГРИЖИ

В Бояна се намират:

Детско-юношеска психиатрична клиника – водещо за страната специализирано учебно заведение. Приемник и продължител е на най-добрите традиции в психиатричното обгрижване на деца и юноши, получили развитието си от 1950-те години с дейността на проф. Хр. Христозов и проф. М. Ачкова и с европейско признание още през 1987 година с провеждането в България на VIII конгрес на Европейската общност по детско-юношеска психиатрия (ESCAP). Клиниката е профилирано звено към Катедра „Психиатрия“ на Медицинския университет в София.
Лицензирани дом за стари хора „Света Богородица“.
Специална детска градина № 112 за деца с множествени разстройства в умственото развитие.

ТРАНСПОРТ

Квартала разполага с удобен градски транспорт:

  • Автобуси - № 64, 107
  • Метро - М3

Текст и снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: