ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Сопот

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Сопот
1 / 21

Со̀пот е град в Централна България. Той се намира в Област Пловдив и е на 5 км западно от град Карлово. Градът е административен център на община Сопот.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Сопот е разположен в плодородната Стремска долина на 510 м надморска височина в самите поли на Стара планина, и се намира на 5 км западно от Карлово, на 136 км източно от София и на 63 км северно от Пловдив.
В близост до града е началната станция на седалковия лифт до хижа Незабравка, най-дългият на Балканите

Населението на града през 2011г. наброява 8754 души.

транспорт

През общината преминават първокласната шосейна магистрала Е871 София - Карлово- Бургас и подбалканската железопътна линия София-Бургас. Общината поддържа редовни автобусни линии с Карлово и останалите селища от Стремската долина, с Пловдив, София и Троян.

 

Климат

Климатът на Сопот е този на Стремската долина, намираща се в южната част на  преходно-континенталната климатична област. В сравнение с другите подбалкански полета е по-мек и по-топъл. Средната годишна температура е 11.4ºС.  
Зимата е сравнително мека – средната януарска температура е между 0º и 3ºС. Дните с трайна снежна покривка са от 23 до 31. Лятото е умерено топло. 

икономика

В района на Сопот се отглеждат етерично-маслени култури (казанлъшка роза, мента). Има военни и шивашки промишлени предприятия.

Образование и здравеопазване

Сопот е град със съвременна инфраструктура.
В града има училища, детски градини, болница, търговски център, магазини, църква и читалище.

 

Източници: http://www.sopot-municipality.comhttp://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: