ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Иван Вазов

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Иван Вазов

Квартал "Иван Вазов" е най-престижния южен квартал – в близост до центъра на София, но същевременно далеч от неговия шум!

 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Кв. "Иван Вазов" се намира в непосредствена близост до центъра на столицата. На север граничи с бул. "България", на запад с бул. "Петко Тодоров", а на юг и изток - с големия "Южния парк" на гр. София.

Кв. "Иван Вазов" често е наричан зелената перла на София, защото, погледнат на картата, от всички страни е обграден с паркове (вкл. парка на Медицинска академия през бул. "България" и парка на стадион "Раковски" към бул. "Петко Тодоров"). 

Бул. "Витоша", заедно с бул. "Мария Луиза" образуват естествената централна ос Север - Юг на столицата. 

АРХИТЕКТУРА


Кварталът впечатлява с голямото разнообразие на типове строителство, което е една от най-характерните му черти. Тук има еднофамилни къщи с китни дворове, солидни монолитни блокове от 4 до 6 етажа, 8-етажни панели, 10-етажни тухлени блокове и по-високи ЕПК- строителство. През последното десетилетие в този престижен квартал частни предприемачески фирми построиха и много нови жилищни кооперации.

Големите жилищни сгради са били строени през последните 30-35 години. Преди 90-те години в кв. “Иван Вазов” се е строяло качествено, защото той е бил един от кварталите - “витрини” на Столицата. В този период са били малко жилищните комплекси, където строителството е предимно монолитно и с търговски площи в приземните етажи.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СПОРТ

В квартала има 4 училища, две от които са разположени в близост до бул. „България”. Първото е „Специализираният техникум по облекло и текстил”, на ул. „Балша” № 2, а второто -  „47-мо Спортно училище”.

Елитната „Търговско Банкова гимназия”, се намира на бул.”Витоша” № 93, а частното училище по изкуства със засилено изучаване на чужди езици - “Артис”, на ул. “Димитър Манов” 18.

На ул.” д-р Стефан Сарафов” се намира и 14-та ДКЦ.

В "Иван Вазов" се намират и спортните комплекси „Раковски” и "Спартак”.  "Спартак" е на бул. „Арсеналски” № 4 и базата му включва - три басейна, 2 фитнес зали, стрелбищен комплекс, тенис корт (на бул. „Петко Каравелов”), зали за каланетика, аеробика, бойни изкуства, сауни, масажни салони, ресторанти и кафенета.

Около 14-ти ДКЦ (бивша 14-та поликлиника) се намират 5 аптеки, вкл. денонощна.

ИКОНОМИКА И КУЛТУРА


Между кварталите „Иван Вазов” и „Стрелбище”, на последната спирка на трамвай № 1, е разположен пазар „Иван Вазов”, който е един от най-големите в София. Там има и обособена търговска зона. В непосредствена близост до него се намира пощенския клон на квартала.

По протежение на бул. “България” в последните години са построени няколко офис-сгради. В партерните етажи на почти всички новопостроени кооперации са разположени магазини и офиси.

На бул. „Витоша” № 119 се намира читалище „Петър Берон”, в което се развива активна самодейност.

Междублоковите пространства са добре поддържани и има достатъчно места за паркиране. В квартала се намира и един от големите обществени подземни гаражи на столицата.

Шест големи банки са разположили удобни офиси на престижния бул. "Витоша" в квартала.
 
В Южния парк, на изток от квартала, се намира първият търговски център в София - "City Center Sofia"(SCC) с над 100 магазини, ресторанти и кино Cineplex под един покрив.

ТРАНСПОРТ


Жителите и гостите на кв. “Иван Вазов” могат да използват:

  • Трамвай (ТМ) - № 1 до кв. Обеля и кв. Надежда;
  • Автобус (А) - № 102 (спира на входа на Южния парк, на спортен комплекс „Спартак”, на пазара “Иван Вазов” и пътува до кв. Красно село), (А)  № 74 и  №76 пътуват до жк „Младост”);  
  • Тролейбуси (ТЛ) – № 8 (спира на пазара “Иван Вазов”). 
  • Метростанция "НДК" е само на две спирки от квартала с трамвай № 1, или 6-8 мин пеша. Почти толкова време отнема и до метростанцията до хотел "Хемус" (метростанция "Европейски съюз").
     

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: