ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град Бяла

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - гр. Бяла
1 / 12

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Бяла е град в Североизточна България, общински център и част от област Варна. Намира се до границата на Варненска с Бургаска област. Населението на града наброява 2 330 жители е разположен 59 км южно Варна и 79 км северно от Бургас . Най-близкият град, на разстояние 5 км, е курортният град Обзор, община Несебър.

ИСТОРИЯ

Градът е основан през 3 в. пр. н. е. Гръцкото му име е било Аспрос /което в превод на български означава "бял"/. По времето на Римската империя наблизо е издигната крепост, в която е имало храм на Юпитер. През 681 г. районът става част от Първото българско царство. От края на 14 век до 1878 г, когато България е освободена от Турско робство на мястото на днешният град е имало село с името Акдере /което в превод на български език означава "бял каньон"/.
Официално Бяла е обявена за град на 5.ІХ.1984 г.

ИКОНОМИКА

В Бяла са развити: хотелиерство и ресторантьорство; селско, ловно и горско стопанство; търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на стоки за домакинството; преработваща промишленост. Инвеститорският интерес към Бяла в момента е огромен.
Строят се предимно модерни жилищни кооперации, хотели, къщи и вили.
Туризмът е основен отрасъл развит в Бяла. Просторната плажна ивица в съчетание с широколистна гора, благоприятната температура на морската вода и нейната чистота предлагат оптимални условия за профилактика и възстановяване по крайбрежието на града.
Създадена е солидна база за отдих и почивка, която ще се развие с изключително бързи темпове в близко бъдеще. Планира се и се полагат усилия за доразвиването на яхтения туризъм.
Един от традиционните поминъци в Бяла е винарството и лозарството. На територията на Бяла са засети големи масиви от лозови насаждения. Тук се произвежда чудесното вино “Димят”.
Добре развит в Бяла е и риболовът. От древни времена местните жители са използвали морето за своето препитание. Съществува идеен проект за създаване на рибарско селище в близост до пристанище Бяла.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Етнографската експозиция - гр. Бяла е разположена в туристическият център.
Легендите разказват, че най-старото християнско средище в землището на Бяла, Параклисът Св. Атанасий разположен на едноименния нос Св. Атанас бил обитаван от монаси, последователи на исихазма, разпространяван по земите ни от Теодосий Търновски. Знае се, че параклисът е сринат от османските поробители.
Най- старата съществуваща и до днес църква в Бяла носи името на Света преподобна мъченица Параскева. Тя е построена през 1847 г. от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя. Е
дна от най - вълнуващите легенди е свързана с възникването на Църковния храм Успение Богородично именуван на един от най-светите празници на православната църква Голяма Богородица. В неговото изграждане мнозина виждат бунтът на беленци срещу османското иго.
На север от Бяла е местността “Черни нос-Канарата”, девствено кътче където единствено широката плажна ивица отделя морските вълни от гората.

ТРАНСПОРТ

През общината минава първокласен път І-9 Варна-Бургас. Очаква се изграждането на автомагистрала Варна-Бургас.
За развитие на водния транспорт в залива Свети Атанас е изградена кейова стена и малко туристическо пристанище за рибарски лодки и малки яхти и 1 място за по-големи плитко газещи морски съдове - тип Комета. Пристанището е удобно за обслужване на туристи.

Текст: Мирела
Снимки: http://www.byala.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: