ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Марикостиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Марикостиново

Село Марикостиново  се намира в Югозападна България и е част от община Петрич, област Благоевград.

Разположено в Петричко - Санданската котловина на левия бряг на река Струма.
Отстои на 11 километра източно от общинския център Петрич. Западно до селото преминава европейския път E79.
Климатът е преходно - континентален, с ясно изразено средиземноморско влияние.  За него са характерни кратка и мека зима, сухо и горещо лято. Най-студен е януари, когато средните месечни температури варират около 1-2оС. Снежната покривка се задържа за не повече от 12-15 дни. Характерно за района е ранното пролетно затопляне, като още през втората половина на февруари температурата на въздуха се задържа трайно над 5оС. Най-топлите месеци са юни, юли и август.
Населението наброява приблизително 1400 жители.
Култура и образование: В селото има  едно основно училище - ОУ"Св. Св. Кирил и Методий",  една детска градина - ЦДГ "Здравец" и две читалища - читалище "Възраждане" и читалище "Просвета".
На територията на с. Марикостиново е построена Специализирана болница за рехабилитация, в която се провежда физиопрофилактика, комплексно лечение и рехабилитация. В него има закрити плувни басейни, тангенторни вани, балнео и калолечебница.

Туризъм:

Марикостиново е известен балнеоложки център. В района на селото, северозападно от него има лековити горещи минерални извори. Покрай изворите са се образували кални бани в които се лекуват дископатия  и други костни заболявания. Водата извира при температура около 50°C.
За любителите на исторически ценности този край предлага ценни забележителности и паметници на културата, сред които се отличават крепостите на Самуил край село Ключ, западно от гр. Петрич.


Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://idi.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: