ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Константиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Константиново
1 / 4

Константиново е село в Североизточна България, част от община Варна, област Варна. Намира се на 10 км от областният и общински център гр. Варна, на 1 км от брега на Варненското езеро и на 11 км от морският бряг.

Обща информация

 

Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента - топла, зимата - мека, а пролетта - слънчева. Релефът е хълмисто-равнинен. Населението на Константиново наброява около 1 300 човека. Надморска височина - 117 м. Старото име на селото е било Дере кьой.

 

инфраструктура

Константиново е едно от големите села в областта. Въпреки, че официалният брой на жителите му е около 1300, постоянно в селото живеят над 2000 човека. В момента Константиново е едно от най-привлекателните села във Варненска община заради близостта му до морската столица, благоприятният климат, чистия въздух и добре поддържания път.
В селото има основно училище, детска градина, православен храм, читалище с богата библиотека, множество магазини, кафенета, ресторант, медицински център, стоматологичен кабинет, поща, кметство, две спортни и две детски площадки, красив парк и др.
Пътищата са в добро състояние. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Освен това в Константиново има 5 чешми и над 50 кладенеца. Предстои изграждането на канализационна система и пречиствателна станция. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна. Местните жители имат достъп до всички съвременни комуникации - интернет, телефон, сателитна телевизия, покритие на всички мобилни оператори. Десет имота в селото са закупени от чужденци.

 

икономика

В Константиново има няколко частни предприятия - цех за преработка на месо, орнажерия за цветя и конюшня за отглеждане на състезателни коне. Съществува и проект за изграждането на на яхтено пристанище на брега на Варненското езеро в местността Чаира, което, наред с плановете да се построи и голф-игрище в землището на селото, ще направи Константиново една наистина привлекателна дестинация.
Основният поминък на хората от Константиново от далечни времена е лозарството и винопроизводството. Над 3000 декара лозя се отглеждат в землището на селото и местните хора са всепризнати майстори в производството на висококачествени вина.
Привлекатленото местоположение, благоприятните природни дадености и добрите перспективи за развитие на селото го правят изключително подходящо за дългосрочни инвестиции.


Източници: www.narodnodelo.bg; www.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: