ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Протопопинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Протопопинци
1 / 3

Протопопинци е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, Област Видин.

Протопопинци е малко село, оградено от ридовете на Западна Стара планина, разположено на двата бряга на река Чупренска, на средна надморска височина от 250 м. Намира се на 16 километра югоизточно от град Белоградчик, 9 км североизточно от с. Чупрене, 67 км югозападно от гр. Видин и на 164 км северозападно от гр. София.

Населението на селото наброява около 80 човека.

В селото няма образователни институции и медицински заведения. Жителите могат да разчитат на основно училище, целодневна детска градина, общопрактикуващ лекар и стоматолог в близкото село и общински център- Чупрене.

Името на селото идва от думата ПРОТОПОП, ПРОТОС- на гръцки означава първо, първи и от думата ПОП– ПЪРВИ ПОП. Протопоп, протодякон, протойерей и т.н. са духовнически санове.

Къщите са едноетажни, в един ред и следват течението на реката. Успоредно на реката преминава главния път. В селото има електричество, вода, телефонна връзка и обхват на мобилни телефони. Сформиран е и футболен отбор.

Туризъм и забележителности:

Село Протопопинци е подходящо за почивка и риболов.

В него се намира една от най-старите църкви в Северозападна България - "Св. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА", построена по време на турското робство.
 
В близост се намират няколко вира с дълбочина до 6 метра, които местните хора наричат Горен и Долен Бобук.

В дворовете на някои къщи, както и в цялата околност има скали, които са част от Белоградчишките скали, но с по-малки размери. Те са разнообразни по цвят и форма.

Селото е в непосредствена близост до биосферен резерват Чупрене. Резерватът е създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Близостта на село Чупрене до Белоградчик и Видин го прави изключително подходящ изходен пункт за посещение на различните културни и исторически обекти в района.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.vidin-online.com.
Снимки: http://www.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: