ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Септемврийци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Септемврийци
1 / 3

Септемврийци е село в Североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 20 км северно от Каварна и морето, на 50 км източно от Добрич, на 80 км североизточно от Варна и международното летище.

обща информация

Селото е разположено в Дунавската равнина, на надморска височина от около 75 м. Климатът е умерено-континентален и се хаpактеризира с горещо и сухо лято, пъстроцветна есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 450 души. Старото име на селото е било Делне бей кьой.

инфраструктура

В Септемврийци има магазин, църква, училище и целодневна детска градина. Най-близко разположеното медицинско заведение се намира в град Каварна. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има редовен автобусен транспорт до гр. Каварна.
Основният поминък на местните хора е земеделието. Климатът е подходящ за отглеждане на зърнени и технически култури - пшеница, ечемик, слънчоглед, рапица.

 

културни и природни забележителности

  • Резерват „Нос Калиакра“ известен с богатото си разнообразие от животински и растителни видове.
  • В град Каварна могат да се посетят Градският музей, Етнографският комплекс, експозиция "Добруджа и морето" и народно читалище "Съгласие", основано през 1890г. Градът е известен и с ежегодния си Каварна Рок Фест.
  • Археологическата местност "Яйлата", където са разположени множество гробници и каменни жилища, датиращи от V век пр. н.е.

Източник и снимки: kavarna.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: