ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Йерусалимово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Йерусалимово
1 / 5

Йерусалимово е село в Южна България. То се намира в община Любимец, Област Хасково.

Отстои на 7 км северно от Любимец, на 20 км североизточно от Свиленград, на 30 км североизточно от Капитан Андреево и българо-турската граница и на около 60 км източно от Хасково.

Разположено е на 4 километра от левия бряг на река Марица.

Надморската височина е близо 125 м.

Населението е около 140 души.

Климатът е с преобладаващо средиземноморско влияние, което се изразява предимно с по-високи средни годишни температури.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, улиците са частично асфалтирани. Училище, детска градина, магазини и болнична помощ са на разположение на 10 мин. път с автомобил в близкия общински град.

Най-старите следи от живот в землището на Йерусалимово датират от III-то хил. пр. Христа. Следи от тракийското селище е имало на запад от местността "Хисаря", "Юртя" и "Ортаборун", но най-внушителни са следите от периода на римското владичество, късната античност и българското средновековие. Заселването на селото на сегашното му място е станало в началото на 18 в.

В чест на 2000-та годишнина от Рождество Христово, през 2000 г. е издигнат 5-метров метален християнски кръст, символизиращ духовната връзка на Йерусалимово със светия град Йерусалим. Той изразява стремежа на йерусалимовци за духовно издигане и запазване на ценностите на християнството, символ на любовта и обичта между хората и нациите. Кръстът е осветен от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски Метрополит Галактион. Основната улица е кръстена "Палестина", а на нея има чешма, изградена благодарение на палестински дарения.

Църквата "Св.Вмч Димитрий" е една от най-старите в общината. Не се знае кога е построена, но от исторически данни, с които се разполага е видно, че е осветена през 1837 г. от гръцки свещеник. От тогава до сега храмът не е затварял врати.

Околото селото има много местности с красиви камъни, които имат своята история и представляват културни и исторически забележителности.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: