ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Вракуповица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Вракуповица
1 / 3

Вракуповица е село в Югозападна България. Намира се в община Струмяни, област Благоевград.

Отстои на 78 км югозападно от гр. Благоевград, на 28 км западно от с. Струмяни, на 40 км северозападно от гр. Сандански и на 63 км в същата посока от българско-гръцката граница при с. Кулата. Столицата София е на около 163 км разстояние.

Достъпът е по поддържан асфалтов път до с. Цапарево, чакълиран път до с. Гореме и черен път в добро състояние до с. Вракуповица.

Населението е приблизително 20 души.

Село Вракуповица се разполага в планински район, в полите на Малешевска планина. Намира се на 826 м надморска височина.

Климатът е преходно-средиземноморски, характерен с горещо, продължително лято и мека, краткотрайна зима.

Вракуповица е малко и китно селце, сред напълно запазена и красива природа. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Най-добри възможности за оказване на квалифицирана медицинска помощ в района има здравният участък в село Микрево (26 км). В Микрево има още среднообразователно училище и обединено детско заведение.

Туризъм

Вракуповица е отлично място за отдих и туризъм, със свеж планински въздух, заоблени просторни хълмове и красиви панорамни пейзажи. Наблизо преминава Цапаревска река, която се влива в река Струма при с. Струмяни.

В района може да се посети Горно-брезнешкият манастир "Св. Пророк Илия" край с. Горна Брезница (44 км), който е един от новите български манастири, основан през 1992 година.

Малешевска планина е отлично място за планинарски, еко и ловен туризъм. Има прекрасни условия за разходки, излети сред природата и събиране на диворастящи плодове. Планинарите могат да изкачат най-високия връх в Малешевска планина – Ильов връх (1803 м), който е само на няколко километра от Горна Брезница. За търсачите на силни усещания Кресненското дефиле по поречието на река Струма предлага отлични възможности за рафтинг.

Любителите на изкуството могат да посетят скулптурния мраморен парк на открито при с. Илинденци (31 км). Там на повече от 10 дка са експонирани творбите на редица български и чуждестранни автори.

Текст: Мирела
Снимка: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: