ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Господиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Господиново
1 / 7

Господиново е село в Североизточна България,част от община Бяла, област Варна. Намира се на 48 км от град Варна, на 70 км от гр. Бургас и на 12 км от общинският център гр. Бяла и морският бряг.

обща информация

Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море.Характеризира се с мека зима с оскъдни снеговалежи и прохладно лято. Релефът е равнинно-хълмист, като до селото се простира вековна дъбова гора, сред която ромолят изворчета с чиста, питейна вода. Населението наброява 380 човека. Старото име на селото е било Челеби кьой.

инфраструктура

В с. Господиново има магазини, заведения, читалище, църква, детска градина и лекарски кабинет. Селото е известно и с конната си база, която предлага коне за езда и обучение с инструктор. Язовир Господиново е притегателна дестинация за местните рибари и за гостите на селото. Водоемът е поддържан, с контролиран достъп и зарибен с каракуда, шаран и червеноперка. Предлага отлични условия за риболов и почивка сред спокойствието и красотата на заобикалящата го природа.
Пътищата в селото са третокласни, но населеното място се намира само на около 4 км от магистралата Варна-Бургас. От селото има редовен транспорт до гр. Варна, гр. Бяла и околните села. Налични са всички комуникации - електричество, вода, телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори.

природни дадености


Господиново е тихо и спокойно село, разположено в екологично чист район. В близост до селото се открива красива гледка към морcките курорти Бяла и Обзор.
Местните хора се занимават предимно с животновъдство и лозарство. Районът е известен с хубавото вино, което се произвежда там.
Отличните климатични и природни дадености, благоприятното местоположение и самобитността на района предлагат отлични условия за развитие на селски и еко-туризъм.

забележителности

  • На няколко километра от Господиново се намира дивечовъдна станция Шерба. Тя предлага няколко вида дивеч: елени, муфлони, глигани, както и спортни развлечения като риболов, еко-туризъм и фото-лов.
  • Друг забележителен природен феномен е резерватът Камчия. Той е разположен в долното течение на р.Камчия в района "Камчийски пясъци" и е обявен за защитена зона през 1951 с цел да се запази най-голямата вековна крайречна гора в България. На някои места дърветата достигат височина до 50 м. Има повече от 40 вида дървета, повечето от тях на възраст над 150 години. Малките растителни видове също са разнообразни. Водните лилии са едни от най-красивите. Резерватът приютява стотици видове птици, бозайници и риби - някои от тях са вписани в Червената книга за редки и застрашени видове. Тази екосистема има уникален характер, който идва от специфичните екологични условия, в които се развива.


Текст: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: