ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Доброплодно

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Доброплодно

Доброплодно е село в Североизточна България. То се намира в община Ветрино, област Варна. Отстои на 49 км югозападно от областния център Варна, на 37 км югоизточно от Ветрино, на 23 км югоизточно от гр. Провадия и на 36 км югозападно от гр. Белослав.


обща информация

Релефът е хълмисто - равнинен. Надморската височина варира между 200 и 299м. Климатът в областта е умереноконтинентален, силно повлиян от въздействието на Черно море. Пролетта в този район настъпва с около 10—13 дни по-късно и е сравнително дълга и прохладна. Лятото е приятно топло със средни температури от 25°С. Есента е продължителна и топла. През пролетта и есента температурата на въздуха рядко спада под 5°С. Зимата е мека, с много малко сняг и средна температура от 2°С.
Населението наброява около 1000 жители.

инфраструктура

Селото разполага с отлична инфраструктура: напълно електрифицирано, водоснабдено – има централен водопровод и 8 общински кладенеца. В Доброплодно има църква, читалище, детска градина, лекарски и стоматологичен кабинет, 7 магазина, кафене и механа. Най – близкото училище е на 11 км в с. Ветрино. Удобство за жителите е осигуреният безплатен общински транспорт. Доста английски семейства са закупили имоти в селото. Местният футболен клуб носи името "Лудогорец - Доброплодно".

 

туризъм и перспективи за развитие

В областта са развити селският и екотуризма. Природата е непокътната, въздухът е свеж.
В непосредствена близост до селото се намира най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Язовирът е зарибен и предлага чудесни условия за риболов и слънчеви бани през лятото. Тук няколко пъти в годината се събират любителите на риболова за ежегодни състезания по спортен риболов.
На няколко километра източно от гр. Провадия се намира местността “Голямата канара”, обявена за защитена заради характерния ландшафт.
Областта е развит винарски район, известен с отглежданите десертни и винени сортове.

Използвани източници: narodnodelo.bg, bg.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: