ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

село Шкорпиловци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Шкорпиловци
1 / 17

Шкорпиловци е село в Североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна. Селото
се намира на 35 км южно от Варна и на 1 км от морето.

обща информация

Релефът е равнинен - гористи местности се редуват с обширни полета. Климатът е морски - бризът прави лятото прохладно, есента - топла и слънчева, зимата - мека, а пролетта - ветровита и свежа. Населението наброява 765 човека. Надморска височина - 1 м.

история

Старото му име на селото е било е Фъндъклий. Наименованието прозхожда от турски език и означава Лешникова градина, по-късно приема днешното си наименование в чест на братята Карел и Херман Шкорпил, които допринасят много за развитието на археологията в региона в началото на XX век.
Близо до селото са открити останки от четири антични селища и антична крепост.

инфраструктура


Селото е на един километър от плажа и вилната зона. В него има начално училище, действащо читалище с библиотека, кметство, хранителни магазини, кафене, фурна. Няма големи хотели, нито тълпи от туристи. Ако обичате природата, усещането за свобода и простор, със сигурност в Шкорпиловци няма да скучаете.
По крайбрежието има множество заведения, хотели, туристически комплекси и почивни станции.

природа и туризъм

Плажът е добре поддържан, водата е чиста. Плажната ивица с дължина от 13 км. и ширина до 100 м, е най-дългата на българското Черноморие. Изключително дългият пясъчен пояс свързва устието на река Камчия, на север и курортните комплекси на градовете Бяла и Обзор, на юг. Легловата база е основно от бунгала, вили и семейни хотели обособявайки малко курортно селище. Заведения в централната част на плажа не липсват през летния сезон. В приятното съчетание от гора и море, Шкорпиловци предлага възможности за наистина пълноценна и интересна почивка.
Районът е известен с термалните си извори, чиито води притежават ценна физико-химична характеристика: йодно-бромна, средно минерализирана, хлоридно-натриева, с леко алкална реакция. Тези минерални води са особено ефективни при лечение на ставни заболявания, неврологични, гинекологични и дихателни проблеми, както и просто за профилактика.

Забележителности

  • Зад северната част на плажа на Шкорпиловци, се намира местността "Камчийски пясъци"- част от природен парк "Златни пясъци" . Местността обхваща плажна ивица, храстови и тревни съобщества, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни гори.
  • При с. Шкорпиловци се намира Черни нос (Караборун), който се извисява на 80 м. и е най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.
  • В близост до село Шкорпиловци се намира резерватът Лонгоза, изобилстващ от редки растителни и животински видове. От север и юг местността Лонгоза е заградена от два ръкава на вливащата се в Черно море Шкорпиловска река.Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: