ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бозвелийско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Бозвелийско
1 / 10

Бозвелийско е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. До него от морската столица се стига по няколко пътя, но най-прекият е през Провадия по разклонение на изток от моста на река Провадийска. Разстоянието до гр. Варна е 57 километра, до морският бряг - 42 км. Гр. Провадия се намира на 10 км северозападно от селото.

обща информация

Релефът е предимно равнинен. Климатът е умерено-континентален с характерни горещо лято, слънчева есен, мека зима с обилни снеговалежи и хладна пролет. Населението наброява около 1500 човека, броят на къщите е 460. Надморска височина - 111 м. Старото име на селото е било Кадъ Кьой.

история

Археологически разкопки от различни години доказват, че в землището на Бозвелийско са живели траки, римляни, византийци и турци.
На югоизток от селото е открито древно селище, в което е намерена каменна брадва. Археолозите са категорични, че е изработена 2000 години преди новата ера. Открити са и различни монети, бронзова лампичка, керамика. То най-вероятно е унищожено и изгорено от готите през 4 век.
Южно от Бозвелийско има и друго селище. В него са разкрити основи от църква, византийски монети и бронзова емайлирана икона. В писмени източници за първи път селото се споменава в турски регистър от 1573 г.
През 1934 г. го кръщават Бозвелийско на името на Неофит Бозвели, един от българските просветители.

инфраструктура

Селото предлага на своите жители всички удобства на съвременният живот сред красива природа, тишина и чист въздух.
Има няколко хранителни магазина, уютно кафене, основно училище, което се посещава от над двеста деца от околните села, голяма детска градина, парк, детски площадки, пощенска станция, лекарски кабинет. Местният храм „Свети Архангел Михаил“ е построен през 1938 година с дарения на местни хора. Няколко пъти е ремонтиран и обновяван. Селското читалище е с дългогодишни традиции и самодейните колективи редовно участват в областни и републикански фестивали.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено, като има и около 60 кладенеца. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна, гр. Провадия и околните села.
Язовирът до селото е любимо място за пикник, отмора и богат улов /каракуда, шаран, бял амур/.

 

перспективи за развитие

В селото основно се радвива земеделие. Има ферма за отглеждане на елитен добитък, която осигурява заетост. Богатата земя се обработва от няколко частни земеделски кооперации и арендатори. Част от младите хора от Бозвелийско ежедневно пътуват до работните си места в градовете Варна и Провадия.
Тенденцията е към увеличаване населението в селото благодарение на положителният прираст в Бозвелийско. Строят се и нови къщи.
Има чудесни условия за развитие на селски, познавателен и еко-туризъм - районът е богат на природни и исторически забележителности, въздухът е чист, а климатът - здравословен.

културни събития

  • Всяка година коледарите обикалят селото на 24 декември.
  • Всяка година на 24-ти май в селото се организира панаир.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: