ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Климентово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Климентово
1 / 5

Климентово е село в Североизточна България, част от община Аксаково, oбласт Варна. Намира се на 23 км от град Варна, на 40 км от гр. Добрич и на 16 км от кк Албена. Разположено е на главен път Варна - к.к. Албена.

 

обща информация

Старото му име е било Капаклий. Сегашното му название се свързва с името на св. Климент Охридски - средновековен учен, преподавател и първият епископ, който е проповядвал на старобългарски език, който е канонизиран от българската православна църква.
Населението на селото наброява 252 човека. Надморска височина - 260 м. Релефът е разнообразен - хълмове, падини, а наблизо тече р. Батова. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, с обилни снеговалежи, а лятото е прохладно.

история


Селото е известно като "селото със стоте знамена", по инициaтива на кметът на селото, на всяка селска къща е сложено по едно българско знаме. До 1942 г границата с Румъния е минавала на по-малко от километър от Климентово. И днес гостите на селото се чудят защо на покрива на кметството има няколко капандури. Години наред те са били наблюдателниците на граничната застава.


инфраструктура

В селото има читалище, хранителни магазини, кафене, малък парк, кметство, пощенски клон, голяма чешма с изворна вода в центъра на селото, хотелски комплекс с ресторант и парк, православен храм осветен през 1864 г, лекарски кабинет. В Климентово има, също такa и хотел и школа за кучета, където домашните любимци получават подслон, обучение и квалифицирани медицински грижи.
Инфраструктурата е много добре организирана - всички улици са асфалтирани и са в много добро състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено. Има редовна автобусна линия /№33/ до гр. Варна, три пъти дневно.

 

туризъм и забележителности


Климентово е сред първите села не само в общината, но и в областта, което започва да развива селски туризъм. Находчиво семейство започнало да посреща чужди туристи от съседните курорти в дома си на мед и медовина. Пред централната селска чешма със специален ритуал канят чуждите гости на козунак и айрян. В продължение на половин час ги забавлява местната фолклорна певческа група, след което гощават чужденците с типични за селото гозби и местни вина и ракии.
В двора на църквата е изградена нова постройка. В нея ще се разположи разнообразна етнографска експозиция. В селото вече събират експонати от домашния бит и земеделието в миналото.
Постоянно в Климентово живеят шест чужди семейства, а над тридесет имота в селото са закупени от чуждестранни граждани.
Местните са заети предимно в селското стопанство и туризмът. Районът е екологично чист, природата е съхранена и много красива. В селото има прекрасни условия за развитие на селски и еко-туризъм.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: