ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Славейково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Славейково
1 / 3

Славейково е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 27 км югозападно от гр. Провадия и на 74 км западно от гр. Варна.

обща информация

Селото е известно с чистия въздух и красивите пейзажи, които го заобикалят. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на източните склонове на Стара планина - лятото е прохладно, есента е дъждовна, зимата е студена, с обилни снеговалежи, а пролетта - слънчева. Населението наброява около 430 човека. Старото име на селото е било Дамлали. Съвременното име на селото е комплимент към великите български литературни творци Петко и Пенчо Славейкови.

инфраструктура

В Славейково има основно училище, читалище с богата библиотека, кметство, църква, здравна служба, хранителни магазини, кафене. През селото минава малка рекичка, която допълва очарованието му. Инфраструктурата е добра - селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние.

природа и туризъм

На 5км от селото има малък язовир, а на 22 км от Славейково се намира язовир Цонево, третият по големина язовир в страната ни, което е отлична предпоставка за развитието на риболовен туризъм. Най-големите предимства на селото са отдалечеността му от големите градовете, тишината, спокойствието, чистият въздух и екологично чистата околна среда, все чудесни условия за селски, пешеходен и еко-туризъм.
Традиционно местните жители са заети в селското стопанство - зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Природните дадености и климатичните условия в района благоприятстват развитието на алтернативни производства - производство на био храни, пчеларство, бикосъбиране и гъбарство.

 

Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: