ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Аспарухово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Аспарухово
1 / 16

Село Аспарухово се намира в североизточна България и е част от община Дългопол, област Варна. Това е
малко, но живописно село, разположено в подножието на Стара планина, в живописното дефиле на река Луда Камчия и на брега на язовир Цонево. Намира се на 85 км югозападно от град Варна и на 15 км от гр. Дългопол. През селото преминава международен автомобилен път E7, който свързва Румъния, България и Турция.
Релефът е разнообразен и интригуващ - язовир Цонево се вие сред живописни сипеи и причудливи скали, а обширните плодородни поля се редуват със зелени заоблени възвишения. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима с обилни снеговалежи, прохладна пролет, горещо лято и пъстроцветна, топла есен. Надморска височина - 84 м.
Селото има около 700 постоянни жители, но през почивните дни и летният сезон в селото идват много хора от различни краища на страната, привлечени от възможността за риболов и отмора сред живописната природа в селото. В миналото селото се е наричало Овчага и Ченге.

история

От „дженк“, което значи бой, битка, идва второто име на селото - Ченге. То загатва за големият брой славни битки, които са се водили в района. И до днес това име се използва от хората в общината, а дори и в областта. В началото на 20 в. районът е посетен от известният археолог Карел Шкорпил, който отбелязал, че ченгени са смугли, скулести, тънконоги и си приличат като братя. Изказал е предположение, че навярно са далечни потомци на аспаруховите българи. Затова през 1934 г. селото е преименувано на Аспарухово. През 1970 г. голяма част от старото Аспарухово е залята от язовир Цонево, а селото е било преместено на по-високо място.

Инфраструктура

В селото е изградена отлична инфраструктура - има основно училище, ЦДГ, кметство, читалище с библиотека, поща, магазини, множество къщи за гости, младежки дом, стадион, медицински център, в който работи и стоматолог, етнографски комплекс, православен храм. Пътищата са в много добро състояние. Има редовен автобусен и ЖП-транспорт до общинският център Дългопол, околните села и гр. Варна. В селото се строят и много нови къщи, а пред всички домове в селото има красиви цветни градини. Селото е водо- и електроснабдено. Аспарухово лежи на брега на язовир Цонево, който предлага богат улов на любителите на риболова. Природните дадености в района на с. Аспарухово осигуряват богати възможности за организиране
на туристически маршрути по еко пътеки, посещения на исторически и природни забележителности, скално катерене, орнитоложки наблюдения, планинско колоездене и риболов. Районът е богат на редки растителни и животински видове и впечатляващи пейзажи. Красивата природа, близоста на язовир Цонево, интересната архитектурата на къщите и фолклорните и етнографски находки оформят с. Аспарухово като интересна туристическа дестинация.

забележителности

  • Язовир Цонево: Безспорно една от най-впечатляващите забележителности в селото е язовир Цонево. Намира се по поречието на река Луда Камчия. Той е третият по големина язовир в България, разположен на водна площ от 17300 дка. Той разполага с кристално чисти и топли води, които се използват за напояване и водоснабдяване. В язовира има богато разнообразие видове риба: платика, червеноперка, каракуда, костур и сом. Това предопределя отличните условия за развитието на риболова – стопански и любителски. Живописното корито на язовира и прилежащите залесени склонове го правят привлекателно място за развитие на туризма и краткотрайния отдих. Край язовира има изградени множество хотелски комплекси и бунгала.
  • Етнографски комплекс "Аспарухово" - В етнографския и архитектурен комплекс са възстановени къщите “камчийски тип” от периода на българското Възраждане. Благодарение на умението и индивидуалността на самоуките майстори, те са се превърнали в художествени творения. Старото килийно училище от епохата на Възраждането и каменната църква от 1857 год. са пренесени изцяло от старите им места, останали на дъното на язовира. В останалите къщи могат да се видят подредени етнографски материали, разкриващи бита и културата на местните хора. Реставрираните къщи съхраняват красотата на старото село. Някои от тях сега са читалище, библиотека, младежки дом. Тук под ръководството на местни майстори може да се практикуват стари български занаяти, като грънчарство, тъкачество на черги, рогозки и др.
  • Чудните скали - Скалният феномен "Чудните скали'' се намира на 4 км от село Аспарухово. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 ха и е на брега на яз. Цонево. Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най - стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни скални форми.


Източници: http://ovchaga.com/; http://www.bgglobe.net, http://bg.wikipedia.org
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: