ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Големаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Големаново
1 / 4

Големаново е село в Северозападна България. То се намира в община Кула, Област Видин.

Разположено е недалеч от границата със Сърбия, на 8 км северозападно от общинския център Кула, 40 км югозападно от областния град Видин и на 222 км северозападно от гр. София. Намира се на 7 км. от главния път Видин-Кулa.

Населението на селото наброява 108 души. Климатът е умерено-континентален. Релефът е хълмист, а надморска височина достига 499 м.

В селото има 2 училища, които не са действащи, читалище и църква, която е построена 1886г. Децата могат да се обучават в средно образователно училище и целодневна детска градина в гр. Кула. Там също могат да открият медицинска помощ от общопрактикуващи лекари и стоматолози и различни специалисти.

Селото е електрифицирано и асфалтирано, но няма канализация, хората използват вода от кладенци.

Туризъм и забележителности:

Енорийският храм в с. Големаново, Кулска духовна околия, е на над 120 години, като наскоро са положени грижи за неговото запазване и възстановяване.

В близост до селото има два язовира, които са подходящи за отдих и риболов. През него преминава и река Бойнишка.

Има пет паметника свързани със загинали във войните селяни.

В района може да посетите още:

Раковишкия манастир "Св. Троица", който е разположен на 30 км южно. Основан е през X-XI век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век от Св. Пимен Софийски. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ. Пътят за манастира минава през село Раковица.

Късноантичната крепост Кастра Мартис, чиито останки се намират в центъра на град Кула. Построена е вероятно от император Диоклециан на границата между III и IV век. Тя е защитавала пътя от Бонония до Сингидунум през Връшка чука, един от западните проходи на Стара планина.

Пещера „Магурата”, намираща се на около 45 км югоизточно от селото. Пещерата е една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта.

Белоградчишките скали – може би най-известните скални феномени в България, също част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на 65 км югоизточно.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com, Мирела

Снимки: http://bg-patriarshia.bg, http://www.vidin-online.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: