ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Катранджии

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Катранджии
1 / 3

Катранджии е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои в североизточна посока на 10 км от град Дряново, на 30 км от Габрово, на 15 км от Велико Търново и на около 220 км от София.

Селото е разположено на надморска височина от 249 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.
Населението наброява около 40 души. Има редовен транспорт до Дряново и Велико Търново.

В Катранджии има хранителен магазин и няколко къщи за гости. Най-близките училища, детски градини и болнични заведения се намират на територията на град Дряново. 

Възможности за туризъм:

  • Само на 10 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в народен стил.
  • В град Дряново се намира музеят "Колю Фичето"

Източници: dryanovo.bg http://naselo.net
Снимки: http://vilavanina.wordpress.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: