ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дуранкулак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Дуранкулак
1 / 7

Дуранкулак е село в община Шабла, област Добрич.


Отстои на 21 км северно от град Шабла, на 66 км източно от град Добрич, на 100 км в североизточно от Варна и на около 540 км в същата посока от София.

Дуранкулак е най-североизточното черноморско селище в страната, разположено на 5 км от границата с Румъния и само на 2 км от морския бряг.

Надморската височина е 26 м. Климатът се характеризира с горещо лято и студена зима с бурни ветрове.
Населението наброява около 400 души. Има редовен автобусен транспорт до градовете Шабла и Варна, както и със съседните населени места.

В селото са изградени електропреносната и водоснабдителна системи. Има обхават на мобилните оператори. Тук функционират кметство, основно училище, целодневна детска градина и храм, построен през 1936г.. Има магазини и заведения, както и няколко къщи за гости. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, център за спешна помощ има в град Шабла. Най-близката болница  е на територията на Каварна / 40 км/.

Туризъм и забележителности:

Дуранкулак е предпочитана дестинация за летен отдих, поради отдалечеността му от големите морски курорти. В същото време двата плажа на селото разполагат с прекрасен пясък с обща дължина от около 10 км. Между южния и северния плаж се намира къмпинг „Космос”. На около километър южно от селото е разположен туристически център, който предлага условия за настаняване на туристи.  
На около 1 км се намира Дуранкулашкото езеро. То е известно място за орнитолозите, тъй като там гнездят, зимуват или отсядат при прелетите си много блатни и водолюбиви птици. Езерото е и единственото в България доказано находище на див шаран. Дуранкулашкото езеро е обявено за защитена природна местност.
При разкопки на островите в езерото са открити селищна могила от 4600- 4200 г.пр.н.е, некропол, златни накити и др.

Източници: Мирела, shabla.info, progress.bg
Снимки: shabla.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: