ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Преселенци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Преселенци
1 / 5

Преселенци е село в Североизточна България, част от община Генерал-Тошево, област Добрич. Намира се на 11 км от гр. Генерал Тошево, на 30 км от гр. Добрич и на 80 км от гр. Варна и международното летище.

обща информация

Релефът е низинен и хълмисто-платовиден. Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека, влажна зима и горещо, но сравнително сухо и слънчево лято, пролетта е относително прохладна, а есента - топла и суха. Населението наброява около 310 души. Надморската височина на селото е 194 м.

 

инфраструктура

В селото има кметство, читалище, целодневна детска градина “Слънчо”, основно училище ”Васил Левски”, няколко магазина, хлебопекарна, механа. Най-близко разположените кабинети за лекарска и стоматологчна помощ се намират в съседното село – с. Василево, което се намира само на 5 км югоизточно от с. Преселенци. Най-близката болница се намира в гр. Генерал Тошево. Най-близките хотели се намират в гр. Добрич.
Селото е електрифицирано и водоснабдено. Достъпът до него се осъществява по асфалтов път чрез автобусен транспорт до гр. Добрич и гр. Балчик.

природни и културни забележителности

 

  • Основна забележителност в с. Преселенцие Средновековната крепост, при разкопките на която е установено светилище, църква и културен пласт от IX век.
  • В гр. Генерал Тошево може да се види Историко-етнографска сбирка с копия на археологични находки от общината, паметника на император Александър Втори, паметник-бюст на Йордан Йовков и др.
  • В гр. Добрич се намират Историческият музей с неговите 163 000 експоната, Етнографската къща, обявена за архитектурен и културен паметник и църквата „Свети Георги” със своите красиви иконостаси.
  • На 40 км южно от селото, в стария гр. Балчик, имате възможността да посетите Двореца на румънското кралско семейство и прилежащата ботаническа градина.

 

Източник: goldenpages.bg, bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: