ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Санадиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Санадиново
1 / 4

Санадиново е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

Отстои на 30 южно от гр. Никопол и на 42 км североизточно от гр. Плевен. Съседните села Новачене и Бацова махала са съответно на 7 км западно и на 5 км южно. Столицата София е на 207 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на р. Осъм, а надморската му височина достига 46 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население на Санадиново наброява 343 души. 

В селото функционират кметство, читалище, магазини и заведение. Лекар работи в съседното село Новачене, а най-близката болница е в гр. Плевен, където ще получите специализирана медицинска помощ. Учебни заведения ще откриете на територията на общинския център. 

Туризъм и забележителности

В Санадиново може да видите архитектурен паметник на загиналите във войните през 1912-1913 г.

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На по-малко от 35 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.
 
Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: selo.bg, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: