ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Брестовица
1 / 5

Брестовица е село разположено в южна България, част от Община Родопи, Област Пловдив.

Има още едно населено място в България със същото име. То се намира в община Борово, Област Русе.

Отстои на около 15 км югозападно от гр. Пловдив и на около 5 км североизточно от гр. Перущица.

Постоянно живущите в селото са около 3500 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 297 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС и топло сухо лято със средна температура около 26ºС.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализационна система, покритие на мобилните оператори, телефонизация, интернет, цифрова и кабелна телевизия.

На около 10 км североизточно преминава второкласен път, който прави връзка с европейски път Е80.

Има редовен автобусен транспорт от градовете Пловдив и Перущица.

В селото има кметство, пощенска станция, основно училище, детска градина и читалище. Брестовица разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.


Здравна служба обслужва населението му.

Село Брестовица е известно с лозарството и винарството от незапомнени времена. Регионът се слави с едни от най-качествените вина в България.

 

Туристически и културни забележителности

В селото работят няколко винарски изби, където могат да бъдат дегустирани вината произвеждани в регионът. Също така разполага и със SPA хотел, където да се настаняват посетителите на селото.

На около 12 км от Брестовица се намира вилна зона Бряновищица. Красивата природа, чистите води и природни дадености са предпоставка за създаването и. Надморската височина там е 930 м. Днес вилната зона разполага с 240 частни вили.

Ловната хижа Бряновщица е построена през 1935г. Тя е на два етажа и от самото откриване се използва за отдих и туризъм. Там се организират детски и младежки лагери.Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: