ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Воденичане

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Воденичане
1 / 4

Воденичане е село в Югоизточна България. Намира се в община Стралджа, Област Ямбол.

Отстои на около 6 км южно от гр. Стралджа, на около 22 км североизточно от гр. Ямбол, на около 88 км западно от гр. Бургас, на около 47 км югоизточно от гр. Сливен, на около 330 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е около 117 м. Климатът е преходно-континентален, с най-много слънчеви дни в България.

На 20 км западно от селото тече река Тунджа.

Населението е приблизително 430 души. 

Инфраструктурата на населено място е изградена с улици, телефонната мрежа и покритие на мобилните оператори. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Достъпът се осъществява по асфалтов път.

Жителите на Воденичане разполагат с кметство, читалище, църква, аптека, пчелно стопанство.

Най-близкият общопрактикуващ лекар се намира в гр. Стралджа. Болница има в гр. Ямбол. Образователни, средно образователни училища и целодневни детски градини има в гр. Стралджа.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


Гр. Стралджа се слави с един от най-старите православни храмове в страната - "Св. Архангел Михаил". В него са съхранени ценни реликви и литература, датиращи още от времето на османското владичество над България. Известни са топлите минерални извори в гр. Стралджа и с. Стефан Караджово, които са подходящи за санаториално лечение.

Църквата “Св. Георги” в гр. Ямбол датира от 1737 год. и е център на културния и религиозния живот на града. В Ямбол можете да посетите градският парк, който е разположен на островче на река Тунджа. В града се намира и единственият планетариум в Югоизточна България. 

Ловен туризъм се практикува по поречието на р. Тунджа. Реката предлага възможности за преминаване с лодка по средното течение сред богата растителност и красива природа. 

Съчетаването на разходки сред исторически обекти, красива природа може да завърши с дегустация на прочутите ямболски червени вина при винарите в приятна обстановка.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org, http://www.straldzha.net/, http://guide-bulgaria.com/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: