ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Железница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Железница

Железница е село в община Симитли, Област Благоеврад.

местоположение

Намира се на 3,5 км от общинския център град Симитли и на 11 км от областния център гр. Благоевград. На север граничи със землището на с. Мощанец и с. Покровник. На изток пресича р. Струма при с. Долно Церово и граничи със землището на с. Градево и Горно Ораново.

Железница има умерено-континентален климат. По поречието на река Струма прониква средиземноморско течение. Средномесечните температури са между 18-20 градуса. Най-високите летни температури достигат 39-40 градуса, а най-ниските до минус 10-12 градуса.

История

Като старо селище по средното течение на река Стримон (Струма) върху него е оказало влияние тракийското племе Меди и оживения по това време център Баня или Изворите (сега Симитли). От това време в землището на селото се намира малка могила на запад от р. Струма, наречена "Градището". Срещу него, източно от Струма се намира стара римска крепост със същото име в Долно Церово, която е била наблюдателница на пътя край Струма. "Градището" е играело помощна роля, тъй като според преданията е имало стражи. Говори се, че двете крепости са били свързани с мост и подземен тунел под нивото на Струма. Имало е тракийско население.

Културни и природни забележителности

Природна забележителност е река Вранещица или Стара река, която пресича от запад на изток цялата територия на селото и се влива в р. Струма. Най-високите места са 5-те чуки - Лунджовска с 1050 м. надморска височина, Мурджовска със 750 м. надморска височина, Бурча със 700 м. надморска височина, Тупарска (с Куклите), Камено и Лазаровска чука по 650 м. надморска височина.

Една от най-интересните природни забележителности е "Момина скала", над р. Вранещица, на 1 км от р. Струма. Местността е свързана с историята на селото.

инфраструктура

В селото има кметство, читалище и детска градина.

През Железнишкия пролом преминава международната железопътна линия София-Кулата и международен път Е-79.

 

Източник:   http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: