ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Златолист

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Златолист
1 / 6

Златолист е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

В България има още едно селище със същото име, намиращо се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 94 км югоизточно от гр. Благоевград, на 34 км в същата посока от гр. Сандански, на 49 км югозападно от гр. Гоце Делчев, на 17 км североизточно от граничния пункт край с. Кулата и на 30 км североизточно от гр. Петрич.

До Златолист се стига през село Катунци, което е отдалечено на 5 километра в южна посока. Пътят на някои места не е асфалтиран. За сметка на това от гр. Мелник до селото е изградена екопътека, която продължава до Роженския манастир.

Населението на селото е около 10 души.

Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина, на надморска височина от 376 м. Релефът е полупланински с красиви земни пирамиди, наподобяващи тези от гр. Мелник.

Климатът е преходно-средиземноморски с мека зима и горещо лято - много благоприятен и здравословен.

Селото е електрифицирано, но няма водоснабдяване. За управлението на Златолист отговаря кметът на съседното село Катунци, където има здравно обслужване и учебни заведения.

Основният поминък на населението е селското стопанство. Преди години тук са отглеждали много тютюн и от там идва името не селището - Златолист (от златен лист).

Районът е благоприятен за отглеждане на трайни насаждения, предимно лозя, технически култури, както и за развитие на животновъдството.

Забележителности

Северно от Златолист се намират Мелнишките земни пирамиди (13 км). Край селището има кестенови гори и борови насаждения, а в северния му край - вековни чинарови дървета.

На стария площад е запазен възрожденският архитектурен ансамбъл от къщи в духа на Мелнишката къща. 11 от тях са паметници на културата. В селото е имало 7 църкви.

В северната част на селото се намира черквата "Свети Георги Победонесец" - паметник на културата. Храмът е построен през 1857 година и е дълбоко вкопан в земята. В средата на черквата, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел - емблема на Цариградската патриаршия. Има поверие, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен манастирски комплекс.

В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Баба Ванга. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла Преподобна Стойна. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Ежегодно на 6 май - Гергьовден се провежда събор с курбан. 

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: