ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Илинденци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Илинденци
1 / 19

Илинденци е село в Югозападна България. Намира се в община Струмяни, област Благоевград.

Отстои на 54 км югоизточно от гр. Благоевград, на 3 км североизточно от с. Струмяни, на 36 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата и на 136 км южно от столицата София. Редовен автобусен транспорт до общинския център и съседните населени места.

Разполага се в полите на Пирин планина, сред красиви бели варовикови скали, които са дали старото име на селището - "Белица". Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. Измерената надморска височина е 443 м.

Илинденци попада в преходно-средиземноморската климатична зона и се отличава с приятен, мек климат. Лятото е продължително и горещо, а зимата топла и краткотрайна.

Населението наброява приблизително 900 души.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено, с частична канализация и изградени съобщителни системи. Търговската мрежа е сравнително добре уредена. Тук има кметство, основно училище, целодневна детска градина, две читалища, пощенски клон, приемен полицейски кабинет и православна църква. Няколко кокетни къщи за гости предлагат нощувки на посетителите.

Над селото се намират най-големите на Балканския полуостров мраморни кариери. На 3 километра от тук функционират два завода за преработка на мрамор и производство на мраморни изделия. В селото има над 20 цеха за производство на изделия от мрамор.
В района добре развити са животновъдството, тютюнопроизводството и лозарството.

Забележителности и туризъм

Илинденци в последните няколко години е известно с уникалния скулптурен мраморен парк на открито, разположен на площ от 10 дка. Паркът пресъздава творческите хрумвания на артисти-скулптуристи от Япония, Франция, България, Германия и други страни. Той се създава и надгражда ежегодно със съдействието на фондация "Арт Илинденци" с председател Иван Русев. Всяка година през месец август се провежда скулптурен симпозиум, на който се представят новите скулптури, изложени в парка. Впечатляващо естетическо въздействие се постига и с ефектното нощно осветление, акцентиращо върху отделните произведения, скулптурните елементи и Информационния център.

Друга местна забележителност е църквата "Св. Марина", намираща се в центъра на селото. Църквата е паметник на културата и е построена преди 5 века като римски баптистериум.

Има изградена маркирана екопътека, започваща от скулптурния симпозиум, преминаваща през скален комплекс "Зандана", аязмо "Сълзите за убитите", и продължаващ през невероятни скални образувания и природни забележителности, част от територията на Национален парк "Пирин". Наличието на пещери в района е прекрасна възможност за развитие на спелеоложки експедиции и екстремни спортове. Високопланинските езера и пасища формират неповторим пейзаж.

В района могат да се посетят още Историческия музей в с. Струмяни (3 км) с богата сбирка на документи, носии, сечива, монети и други антики, намерени в района, както и храмът на пророчицата Ванга в местността Рупите, намиращ се на около 28 км разстояние.

Съборът на Илинденци е от 1 до 3 август всяка година.

Всяка първа събота на месец февруари се провежда традиционният "Празник на виното", на който се дегустира и оценява вино на местни винопроизводители.

Източници: www.bg.wikipedia.org  www.blagovestaguesthouse.com 
Снимки: www.artcenterilindentci.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: