ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Калиманци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Калиманци
1 / 6

Калиманци е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

В България има още едно село със същото име, намиращо се в община Суворово, област Варна.

Отстои на 97 км югоизточно от гр. Благоевград, на 33 км в същата посока от гр. Сандански, на 179 км от гр. София, на 46 км югозападно от гр. Гоце Делчев и на 17 км североизточно от българско-гръцката граница при с. Кулата.

Населението наброява приблизително 200 души.

Калиманци се разполага в югозападното подножие на Пирин планина, на надморска височина от 433 м. Релефът е полупланински, а климатът - преходно-средиземноморски. Тук зимата е мека, а лятото е горещо и продължително.

Покрай селото тече Калиманска река.

Калиманци е добре устроено, електрифицирано и водоснабдено село. Има кметство, читалище с библиотечен фонд, черква, параклис и търговски обекти. Здравно обслужване и учебни заведения има в съседното село Катунци, което е само на 5 км разстояние.

В землището на Калиманци се отглеждат трайни насаждения, главно лозя и зеленчуци.

Туризъм

Местна забележителност и паметник на културата е черквата "Свети Никола", построена през 1845 г. Друга забележителност в селото е новият параклис "Св. Георги Победоносец".

В югозападна посока има следи от праисторическо селище. Разкрит е Тракийски некропол и е запазен мост на Калиманска река от трако-римската епоха.

На около 23 км на северозапад се намира най-малкият град в България - Мелник. Градът е обявен за културен резерват и е известен със своите земни пирамиди.

Текст: Мирела
Снимки: интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: