ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Копривлен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Копривлен
1 / 5

Копривлен е село разположено в югозападна България, част от Община Хаджидимово, Област Благоевград.

Отстои на около 110 км югоизточно от гр. Благоевград, на 5 км северозападно от гр. Хаджидимово и на 9 км югоизточно от гр. Гоце Делчев.

Постоянно живущите в селото са около 1600 души.

Релефът е среднопланински, с надморска височина от 510 м.
Климатът в района е преходно-средиземноморски, като се характеризира с мека зима, като снежната покривка се задържа само за няколко дни, а през лятото средната температура е около 25ºС.

Инфраструктурата на Копривлен включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация и телефонизация.

През селото преминава второкласен път, който свързва населеното място с гр. Гоце Делчев и ГКПП Илинден, който е на по-малко от 4 км.

В Копривлен има кметство, основно училище, целодневна детска градина и читалище. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващ лекар и стоматолог обслужва жителите на селото.

 

Туристически и културни забележителности
 
Село Ковачевица е запазило автентичния си вид от XVIII – XIX век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво.

Голяма част от старите къщи в селото са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. Къщите се дават под наем на туристи.

Уникален архитектурен паметник е църквата “Свети Никола”, построена през 1847 г. от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на населението. По изискванията на турската власт тя е вкопана в земята и се намира в ниската част на селото.

Село Лещен се намира на 20 км и е идеалното място за почивка сред тиха и спокойна обстановка. През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини за забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки.

 

Източници: www.naselo.net, www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: