ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ласкарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ласкарево
1 / 8

Ласкарево е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 74 км югоизточно от гр. Благоевград, на 7 км в същата посока от гр. Сандански, на 159 км южно от гр. София и на 22 км северно от граничния пункт край с. Кулата.
Редовна автобусна линия със Сандански и съседните села.

Населението наброява приблизително 190 души.

Ласкарево се разполага в западното подножие на Пирин планина, на надморска височина от около 260 м. Релефът е полупланински, а климатът се характеризира с мека зима и горещо лято.

От тук преминава река Забръдна

В селото има кметство, църква, търговски обекти и къщи за гости. Сформирана е и ловна дружинка. В съседното село Склаве (3 км) и в общинския град Сандански (7 км) има здравни и учебни заведения.

Природните условия благоприятстват отглеждането на технически култури и трайни насаждения - предимно лозя, както и отглеждането на животни.

Забележителности и туризъм

В Ласкарево са запазени пет възрожденски сгради със статут на културни паметници. Те са от типа на огражденско-малашевската къща.

Всяка година в селото се провежда събор по случай Спасовден. В храма "Св. Спас" се провежда литургия.

Южно от селото са разкрити следи от селища от І хилядолетие пр.н.е., както и останки от Римската епоха, свързани с Античния град в град Сандански.

Интерес за туристите представлява най-малкият град в България - Мелник. Градът е известен със своите Мелнишки пирамиди и винарски изби. Намира се само на 14 км от Ласкарево.

В района могат да се посетят още известният Роженски манастир (на 5 км от гр. Мелник) и местността Рупите, където е живяла българската пророчица Баба Ванга.

 

Източници: www.sandanskibg.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: