ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Скребатно

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Скребатно
1 / 4

Скребатно е село в Югозападна България. То се намира в община Гърмен, област Благоевград.

Отстои на 107 км югоизточно от гр. Благоевград, на 10 км северно от с. Гърмен, на 18 км североизточно от гр. Гоце Делчев и на 24 км югозападно от с. Ковачевица.

Селото е разположено в полите на Югозападните Родопи, на надморска височина от 725 м. Релефът е планински и хълмисто-планински, а климатът се характеризира с прохладно лято и мека зима. Наблизо тече река Канинска.

Населението е приблизително 280 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено, с изградена канализационна система и съобщителни мрежи. Тук има кметство, пощенска служба, читалище и търговски обекти.
Медицинско обслужване и учебни заведения има в общинския център с. Гърмен (10 км).

Културни и природни забележителности

В село Скребатно се намира единствената в общината музейна сбирка, която е и втора по значимост в региона, след музея в Гоце Делчев. Създадена е от инициативен комитет, с помощта на цялото население на селото. Музейната сбирка се състои от две части - етнографската и историческа.

Друга местна забележителност е черквата "Света Параскева", построена през 1835 година. Тя е художествен паметник на културата.

През селото преминава Канинската екопътека, създадена по програма за опазване на околната среда. Маршрутът е с дължина 13 км и преминава през гористи и скалисти местности, с множество живописни гледки и богато биоразнообразие. Пътеката преминава през селата Ковачевица, Скребатно, Горно Дряново и Лещен.

На 8 км се намира село Огняново, в което има над 20 минерални извора. Климатът позволява целогодишно лечение на костно-ставни, стомашни и ендокринни заболявания.

Източници: garmen.bg; nicopolisadnestum.eu
Снимки: nicopolisadnestum.eu; bg-patriarshia.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: