ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гроздьово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Гроздьово
1 / 6

Гроздьово е село в Североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна. Намира се на 55 км от гр. Варна, на 16 км от общинския център гр. Долни чифлик, на 34 км от село Шкорпиловци и на 37 км от курорта Камчия и морския бряг.

Обща информация

Селото е разположено в китната камчийска долина, сгушено сред северните склонове на източна Стара Планина. Релефът е равнинно-хълмист, с множество гористи местности. Климатът е умерено-континенален с ясно изразено влияние на Черно море - прохладно лято, топла есен, мека зима и зелена пролет. Уникална е комбинацията от море, река и планина в съчетание с екологично чиста природа, тишина и спокойствие. Старото му име е било Раковец, а преди това — Кьопрю-кьой. Население 2 475 човека. Надморска височина - 82 м.

Инфраструктура

В Гроздьово има основно училище, детска градина, читалище, кметство, медицински център, зъболекарски кабинет, пенсионерски клуб, пощенски клон, множество магазини за хранителни и битови стоки, кафенета, ресторанти, православен параклис, ботаническа градина, туристическа хижа, православен храм, построен през 1873 г., аптека, бензиностанция.
Община Долни Чифлик, част от която е с. Гроздьово е една от общините във Варненска област, където живеят най-много млади хора и деца, поради тази причина е одобрен проект за изграждане на спортен център и спортна площадка в селото. Футболният отбор на селото участва в регионалния шампионат, който се радва на голяма популярност и интерес сред местните хора.
На жителите на Гроздьово са осигурени всички съвременни комуникации: интернет, кабелна телевизия, телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори. Пътищата са в добро състояние, селото е изцяло електрифицирано и водоснабдено. Организиран е редовен обществен транспорт до гр. Варна и околните села. На 2 км от селото преминава ЖП-линия Варна-София. Съществуват отлични условия за развитието на селски и еко-туризъм.

Природа

В близост до селото се намира резерватът Шерба, който предлага отлични условия за развитието на ловен туризъм. В близост до селото има язовир, а язовир Цонево /един от най-големите язовири в България/, където любителите на риболова могат да се насладят на разнообразен и богат улов: бяла риба, каракуда, костур, платика, попче, сом, уклейка, червеноперка, шаран, се намира само на 10 км от Гроздьово. През селото преминава р. Камчия.

Икономика

На територията на селото функционират частен цех за преработка на риба, сладкарски цех, цех за производство на хляб и хлебни изделия. Местните жители са ангажирани предимно в селското стопанство, много от тях пътуват ежедневно до работните си места в гр. Варна.

Забележителности

  • Ботаническата градина в село Гроздьово носи името Маргарита. Разполага с колекция от растения с преходно-средиземноморски, субтропичен и тропичен произход. В градината са събрани растения от шестте континента на земята, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс. Разположена е на северозападен терасиран хълм, разделена е на сектори които обособяват в групи характерни растения от определена географска зона или ландшафт. Имената на всички растения са изписани на латиница, с превод на български език, страната на произход и абсолютните минимални температури на измръзване през зимата. Някои от растенията в колекциите са аклиматизирани частично, в условията на малко по студен климат в сравнение с тяхния естествен. Всички растения се отглеждат на открито, директно в почвата. Само някои видове от тропичен произход през студения период на годината се прибират в специални зимни градини. Градината разполага с места за отдих, спокойствие и тишина заобиколени от екзотична растителност. Представени са следните растителни видове: палми, кактуси, цитруси, овощни дървета, вечнозелени храсти, лиани, водни и блатни растения. Градината е отворена 1 април до 15 ноември, всекидневно отворени врати към нестихващ дъх на тропическа зеленина и ароматни цветове. За всички запалени обожатели и нетърпеливи туристи, при предварителна уговорка градина отваря по всяко време на годината.
  • Ловно стопанство "Шерба" е първото ловно стопанство в България, което е създадено още през 1932 г. от Цар Борис II. В превод от френски името „Шерба” означава точно „красива гора”. Тази местност е била специално подбрана. Естествената среда и добрите климатични условия дават възможност за добро развитие на дивеча в този район и са предпоставка за трофеи от най-високо качество. Ловно стопанство "Шерба" е разположено на северните склонове на Източна Стара планина и е на 40 мин. път с автомобил от морската ни столица Варна. Заема площ от 13.500 хa. Теренът е ниско планински спреобладаващи широколистни гори. В "Шерба" се ловуват много успешно благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, муфлон, хищници (дива котка, чакал, лисица) и дребен дивеч (горски бекас, фазан).


Източник: https://botanical-garden-margarita-botanicheska-gradina-margarita9.webnode.com/, http://www.huntservice.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: