ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Момчилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Момчилово
1 / 3

Момчилово е село в Североизточна България, част от община Ветрино, област Варна. Намира се на 50 км от гр. Варна, на 5 км от общинският център гр. Ветрино и на 15 км от гр. Суворово. Достъпът до селото от гр. Варна е изключително бърз и приятен по магистралата Варна-София.

обща информация

Релефът е хълмисто-равнинен, гористи хълмове се редуват с обширни, плодородни поля. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, пъстроцветна слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и дъждовна пролет. Населението на селото е около 200 човека. Надморска височина - 266 м. Старото име на селото е било Есетлии.

 

инфраструктура

В селото има православен храм, два хранителни магазини, читалище с библиотека. Училището в селото е построено през далечната 1873 г, но в момента не функционира.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна, гр. Провадия и околните села. Има покритие на всички мобилни оператори.
Три английски семейства са закупили имоти в селото.
Голямата гордост на селото е неговият футболен отбор - най-добрият в общината и носител на множество награди от регионални турнири.

перспективи за развитие

Момчилово е красиво село, разположено в екологично чист район, далеч от индустриални производства. В близост до селото има два микроязовира, които предоставят отлични условия за риболов и са чудесни места за пикник.
Климатичните условия и природните дадености в района дават възможност за развитието на селски и еко-туризъм.
Традиционно основният поминък на хората от Момчилово са земеделието и животновъдството. Частните стопани отглеждат животни за собствени нужди, а двама фермери от селото обработват плодородните земи.
През лятото селото оживява, тогава на гости пристигат внуците и децата на местните жители, както и жители на Варна, които се наслаждават на тишината, спокойствието в селото и красотата на заобикалящата го природа.

 

Източник: www.narodnodelo.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: